Ще приюти ли Димитровград Паметника на съветската армия? Предложение общинските

...
Ще приюти ли Димитровград Паметника на съветската армия? Предложение общинските
Коментари Харесай

Ще приюти ли Димитровград Паметника на съветската армия?

Ще приюти ли Димитровград Паметника на руската войска? Предложение общинските съветници да гласоподават декларация, с която да изискат демонтирания паметник, както и пренасяне на Музея на социалистическото изкуство, направи сътрудника им Иван Евлогиев. Докладната обаче, не е включена от Председателския съвет в плана за дневен ред на днешното, последно за годината съвещание.

Предложението на Иван Евлогиев е декларацията да бъде изпратена до премиера, министрите на финансите и на културата, до регионалния шеф на София, кмета на регион Средец и показаните в Народното събрание политически сили.

Според него преместването на Музея на социалистическото изкуство в Димитровград би следвало да бъде финансирано от страната. Той е уверен и, че откакто Димитровград е разгласен за монумент на архитектурата от епохата на социализма, към тази концепция биха показали интерес от ЮНЕСКО и европейската стратегия АТРИУМ, част от която е градът.

ДЕКЛАРАЦИЯ
от Общински съвет - Димитровград
Уважаеми господа,
Димитровград е живият монумент на архитектурата и културата от епохата на социализма.
Във връзка с разразилите се диспути в обществото по отношение на преместването на Паметника на руската войска, Общинският съвет - Димитровград
ПРЕДЛАГА:
1. Паметникът на руската войска да бъде изместен в Димитровград, като част от общ живописен и архитектурен отбор, показващ творбите на монументалното изкуство от епохата на социализма.
2.Във връзка с реализация на горното и вярното ръководство на културните полезности, да се вземе решение за пренасяне на Музея на изкуството от интервала на социализма от София в Димитровград.
3.Общинският съвет упълномощава Кмета на Димитровградска община да организира нужните диалози и съгласувания за осъществяване на плана.

Категорично срещу концепцията за пренасяне на паметника на руската войска в Димитровград обаче, се разгласи кметът четвърти мандат Иво Димов. Той декларира, че въпросът въобще не стои на дневен ред, а мястото на паметник, който разделя обществото не е в града- знак на обединяването и основан с безвъзмездния труд на хиляди бригадири от цялата страна.

Той признава, че през 2015 година, когато към ориста на паметника още веднъж имаше публичен спор, локалният парламент одобри решение, което гласеше при разглобяване, Димитровград да изиска преместването му. Минаха доста години и в този момент даже страната да желае да ни го даде, аз няма да вляза в подобен филм, декларира Димов.

Димитровградският кмет признава и, че концепцията в града да има музей или алея на монументи от тоталитарното минало, не е нова и датира от години. Ставата въпрос за алея на монументалното изкуство от времето на социализма и даже преди към 2 години водих диалог по тематиката с проф. Минеков, като предмет на разискване бе част от паметниците в Музея на социалистическото изкуство да бъдат преместени в един от парковете. Тогава той бе в ремонт, който към този момент завърши и по този начин да се каже изтървахме момента, разяснява Иво Димов.

Против приемането на Паметника на руската войска в Димитровград е и ръководителят на комисията по култура- скулпторът Гроздан Грозев. Той напомня, че над 20 години общината има дясно ръководство, а при кмет социаалист бе демонтиран от централния площад паметникът на Георги Димитров.

По-младите димитровградчани смятат, че сходно решение би следвало да бъде предмет на общиствен спор и допитване. За други мястото на паметника и музея е тъкмо в Димитровград, издигнат от бригадири, като първия социалистически град в България. Поколението строители на града също са безапелационни в желанието си градът да одобри паметника.

Дали въпросът въпреки всичко ще стигне до гласоподаване в залата на общинския съвет през днешния ден? По-вероятно не, доколкото групата на кмета от ГЕРБ Иво Димов дружно с ПП-ДБ има устойчиво болшинство от 18 гласа. Очаква се обаче, опозицията да направи опит при гласоподаване на дневния ред планът за такава декларация да откри място в него. И в случай че не друго, най-малко в залата да има спор по тематиката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР