Ще преброя до три и искам всички заедно с мен

...
Ще преброя до три и искам всички заедно с мен
Коментари Харесай

Разтърсващият трансфер на Роналдо в "Ювентус" - от футбола към машината за пари

Ще преброя до три и желая всички дружно с мен да кажете " Ала, Мадрид " (Hala Madrid). Хайде - едно, две, три... Ала, Мадрид. "

С този апел преди девет години Кристиано Роналдо изправи на крайници 80 хиляди души, събрали се на " Сантяго Бернабеу " единствено с цел да го посрещнат в " Реал " (Мадрид). Белите го привлякоха от " Манчестър юнайтед " в исторически трансфер. Сделката за 94 млн. евро беше най-голямата във футбола и това остана непроменено до 2013 година, когато " Реал " взе Гарет Бейл от " Тотнъм " за 100 милиона.

През 2009 година Роналдо направи история. Девет години по-късно обаче той се оказа в центъра на надалеч по-забележителен трансфер от бизнес позиция, който ясно сподели какъв брой се е трансформирал футболът.

Купи си златна мина

Петкратният притежател на " Златната топка " беше притеглен в " Ювентус " за 100 млн. евро като същинска златна мина. Ако футболната полуда на клубовете с благоприятни условия може да оправдае даването на 222 млн. евро за Неймар или 145 млн. евро за Килиан Мбапе да вземем за пример, то при прехвърлянето на Роналдо има нещо доста характерно - португалецът е на 33 години. Никога преди този момент даден клуб не е давал рекордна сума за състезател, намиращ се в последните години от кариерата си.

Но даже по този начин Роналдо се вписва чудесно в тактиката на " Ювентус ". Вълнението, което прехвърлянето провокира, открехва вратата към цялостната картина на желанията на " остарялата госпожа ".

 Разтърсващият трансфер на Роналдо в
© Reuters

Само в първите 24 часа от оповестяването на прехвърлянето в Италия са били продадени 520 000 публични фланелки на Роналдо, заяви Yahoo Sports.

В състезателен проект португалецът продължава да е на най-високо равнище и " Ювентус " ще може да разчита на него най-малко в идващите две-три години в гоненето на огромната си цел - успех в Шампионската лига. Отборът е безспорен хегемон в Италия, което ще разреши на Роналдо да има роля, сходна с тази в " Реал " откъм натоварване.

" Бианконерите " напълно ясно са си дали сметка за другата огромна мощ на новата си звезда. С близо 123 милиона почитатели във " Facebook " той е най-разпознаваемият актуален състезател. А това пасва чудесно на бизнес тактиката на " Ювентус " за продобиване на нови територии.

 Разтърсващият трансфер на Роналдо в
© Reuters

Миналата година клубът изненада феновете си с фрапантна смяна на логото си. " Прекарахме една година в опит да разберем какво желаят новите пазари, само че също и да покажем, че принадлежим и гледаме към бъдещето ", сподели президентът Андреа Аниели при представянето на логото.

" Ювентус " желае по-голямо наличие на пазарите, на които към този момент е, както и достъп до пазарите, от които отсъства ", сподели футболният специалист Джеймс Хонркасъл, представен от Си Ен Ен.

Кодово име " Роналдо "

Ефектът " Роналдо " се усети още по време на слуховете за прехвърлянето. Тогава за седмица цената на акциите на " Ювентус " се усили с близо 25%. В деня на оповестяването на договорката имаше скок с 6%.

Специалистът по състезателен бизнес проф. Саймън Чадуик регистрира съчетанието от футболни и бизнес благоприятни условия, които португалецът дава. " Ако Роналдо успее да задържи високото си равнище на подготовка и на игра, може да се заключи, че " остарялата госпожа " ще играе по-добре, ще печели повече и ще усили приходите си, свързани със спортни резултати. Ефектът " Роналдо " може да помогне за растеж в продажбата на билети, мърчандайз и търговски права, както и да помогне за обвързването с нови почитатели - в Италия, Европа и където и да е (например Китай). "

По тематиката Хорнкасъл уточни, че " Ювентус " мисли както за милениъла в Шанхай, по този начин и за майката в Мексико - клубът желае да стане по-популярен и всеобщ. " Това стои зад смяната в логото. Искат да стигнат до непредубедени почитатели, както и до тези на " Юве ".

Чадиук добавя, че маркетинговият капацитет на Роналдо е по-ограничен по отношение на по-младите звезди като Пол Погба (преминал от " Ювентус " в " Манчестър юнайтед " за 105 млн. евро през 2016 г.). И показва, че прехвърлянето има своите опасности поради лимитираното време, в което португалецът ще остане на върха.

Въпреки това към този момент италианският първенец се носи на вълната, която самичък провокира с привличането на носителя на " Златната топка ".


© Reuters

" Роналдо избра Торино "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР