„Ще празнуваме Господа! Усещате ли радостта тази вечер?“, пита солистът

...
„Ще празнуваме Господа! Усещате ли радостта тази вечер?“, пита солистът
Коментари Харесай

Как богомолци предизвикаха взрив от COVID-19 във Франция

„ Ще честваме Господа! Усещате ли насладата довечера? “, пита солистът на църковния хор. „ Да! “, отвръщат хилядите, събрали се в Християнската черква „ Отворени порти “ в Мюлуз на 18 февруари. За доста от почитателите на тази евангелистка черква, събирането в 100-хилядния пограничен френски град е най-важното събитие за годината. Освен това, става известно, продължаващото няколко дни религиозно мероприятие е и в основата на най-голямото огнище на ковид във Франция, написа в собствен материал „ Ройтерс “.

Доказаните случаи по отношение на него все още са 2500, от тях 17 са умряли. Миряните са пренесли болестта до родните си страни, родните си градове, родните си фамилии. Така са проследени болни до Буркина Фасо, Гвиана, Швейцария, нуклеарна електроцентрала във Франция и заводите на някои от най-големите автомобилни производители и така нататък
Болниците в Париж доближават границата на потенциала си Франция е в очакване на пика на епидемията от ковид
Според „ Ройтерс “ точно огнището, основано от евангелистката черква, е в основата на решението на Германия да спре свободното придвижване през границата за пръв път от 25 години.

Религиозни събирания и на други места по света са свързвани с разпространяването на вируса – да вземем за пример, в Южна Корея, където към 5000 заболели са свързани по един или различен метод с евангелистка черква.

Когато болестта изглеждаше далечна

Събирането в Мюлуз стартира по проект – по това време към момента в Европа на никое място няма ограничавания на всеобщите мероприятия. Случаите във Франция към 18 февруари са едвам 12 и измежду тях няма нито един наоколо. 2500 души се събират в някогашен търговски център, модифициран в зала.

„ Към оня миг гледахме на ковид като на нещо, което е далечно “, разяснява Джонатан Петершмит, наследник на водещия свещеник и внук на създателя на църквата. Баща му – Самуел, сега се бори с COVID-19.
Снимка: Reuters
Събитието продължава седмица, като програмата включва хорови осъществявания, обща молитва, църковно пеене, проповеди, разкази на миряни за това по какъв начин Господ ги е излекувал от разнообразни заболявания. По думите на Петершмит, най-посещаваните мероприятия са били с 2500 индивида в залата и не е имало такова с по-малко от 1000. Мнозина от вярващите оставали с часове, ден след ден.

На 21 февруари събирането е публично закрито и, съгласно говорителката на църквата, никой не се оплаква от признаци, напомнящи на грип.

В търсене на нулевия пациент

Сред пристигналите на събирането има хора от всички краища на света, с най-различни специалности и най-различни житейски истории. Някои също са пастори и паствата им наброяват хиляди.

На събирането има две дребни деца, които са придружавани от баба си. Причината – майката се разболяла и си останала у дома. На 29 февруари точно майката и децата дават позитивни проби за ковид. Подозира се, че точно те са в основата на огнището.

На 3 март болните от COVID-19 във Франция единствено за ден съвсем се удвояват – от 100 до 191. След като от църквата научават за болните майка и деца, те приканват в обществените мрежи всеки, участвал на събитието да се свърже с доктор. Предоставят и лист на управляващите. Вече, обаче, е прекомерно късно.
Снимка: Reuters
Хиляди случаи във Франция и отвън нея могат да бъдат проследени до събитието. Регионът на Мюлуз е толкоз тежко обиден, че някои от най-тежко болните пациенти се карат в немски лечебни заведения по въздуха.
Снимка: Reuters
Тук са една четвърт от всички заболели във Франция и огромна част са свързани точно с евангелистката черква и нейното събитие от февруари.

Сочат те с пръст

След църковното събиране в дома си в Корсика се прибира 70-годишната Антоанет. Тя съблюдава 25-годишната си традиция, като пътува с още няколко възрастни дами от локална евангелистка деноминация. Жената е с хронични белодробни проблеми.

След връщането си, Антоанет стартира да се усеща зле. Първоначално счита, че просто е изморена от пътуването със аероплан и продължава да се вижда с други вярващи. Едва на деветия ден след прибирането си получава позвъняване от Мюлуз и схваща какво се случва там.
Германия приема за лекуване пациенти с COVID-19 от Европа Военни самолети транспортираха пациенти от Италия и Франция
Приета е в болница, пробата ѝ за ковид е позитивен и на 4 март става един от първите заболели на острова. 3 седмици по-късно, инфектираните са над 260, а умрелите – повече от 20.
Снимка: Reuters
„ Хората ме сочеха с пръст. Трябва им изкупителна жертва “, разяснява старата жена. Според нея хората отвън нейния кръг се отнасяли съмнително към евангелистите и в този момент я винят, че е донесла болестта в Корсика.

Според пасторския наследник Джонатан Петершмит и други вярващи са били обект на вербална експанзия и в този момент се опасяват да разкриват самоличността си пред медиите. Антоанет също не желае да бъде съобщавано фамилното ѝ име.
Влак стрела реалокира заболели с COVID-19 към лечебни заведения със свободни кревати във Франция Страната за първи път включва и най-модерните си влакове в борбата са избавяне на човешки животи
Един от живеещите в Африка пастори разказа повалилата го след събирането болест като „ сатанинска болежка, основана, с цел да унищожи света “. „ Господ ни пази и ще ни изведе от бедата “, написа духовникът, който сега се възвръща под домашна карантина.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 354 8 8 15 Света 737204 14845 34959 156263 Заразени* Нови Починали България 354 8 8 Света 737204 14845 34959
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР