Ще останем в България, за да бъдем полезни, имаме дълг

...
Ще останем в България, за да бъдем полезни, имаме дълг
Коментари Харесай

Д-р Зафирова и д-р Александрова: Решили сме да останем в България

„ Ще останем в България, с цел да бъдем потребни, имаме дълг към родината си и сме признателни за положителното обучение, което получихме “. Това споделиха пред Bulgaria ON AIR две млади лекарки – доктор Елица Зафирова и доктор Теодора Александрова, абсолвентки по медицина от МУ – София, на които следва на следващия ден да получат премията „ Златен Хипократ “ за отличен триумф през цялото следване.

За доктор Александрова медицината не е била детска фантазия, само че тя постоянно е имала афинитет към естествените науки и по думите й постоянно й е харесвало да оказва помощ на хората.

„ Най-трудно ми е да подкрепям това движение. Ние нямаме доста процедура, имаме главно теоретични занимания. Все още не съм намерила съответно място за специализация, имам полза към няколко специалности – АГ, урология, ендокринология, упойка и интензивно лекуване, тъй като по време на Коронавирус пандемията работих в Централна реанимация на „ Пирогов “, споделя тя.

Д-р Зафирова пък е направила своя избор на компетентност още при започване на следването си. Тя харесва дерматологията и през всичките си години като студентка е намирала метод да работи по малко в дерматологични клиники. Сега й следва да стартира специализацията си по кожни заболявания във Военномедицинска академия.

„ Отиването в чужбина не е толкоз лесна задача. Смятаме, че можем да бъдем доста потребни на нашите близки, другари и пациенти. Семействата ни също са тук “, показа доктор Александрова.

А доктор Зафирова призна, че просветителната ни система е дала на нея, както и на сътрудниците й добра основа да продължат напред.

И двете млади лекарки бяха безапелационни, че опазването на здравето ни се нуждае от промени, че организацията е проблем, както и връзката сред доктор и пациент.

В това поле има още доста какво да се прави, би трябвало да се понижи административната работа, само че да се натъртва повече на образуването на емпатия и да се даде опция на лекарите да обръщат повече внимание на пациентите, да си приказват повече с тях и да им обръщат внимание, считат те.

И доктор Александрова, и доктор Зафирова имат вяра, че бъдещето ще им даде доста нови благоприятни условия, а от тяхна страна ще са нужни още неизменност и дисциплинираност. Но са безапелационни, че за студентите по медицина, както и за специализиращите лекари най-важното е да имат повече процедура, а не да натрупат само теоретични познания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР