Ще обхваща древните градове Русокастро и Ашаъпънар, както и селището

...
Ще обхваща древните градове Русокастро и Ашаъпънар, както и селището
Коментари Харесай

Проект за три древни селища готвят Бургаският музей и община Къркларели

Ще обгръща античните градове Русокастро и „ Ашаъпънар ", както и селището " Акве Калиде "
Проектът ще се осъществя за две години

Регионалният исторически музей в Бургас, в партньорство с Областна дирекция „ Култура и туризъм “  в турската община Къркларели, приготвят взаимно планово предложение, за което ще бъде построен специфичен археологически кампус.  

Проектът е с название „ Изследване на предишното: Експерименталната археология като катализатор за туризъм и напредък “, и цели да помогне и развие историческият туризъм в района.  Той ще се осъществя  две години и плануваните средства за осъществяването му са в размер на 950 000 евро. 

Предвидени са действия за възобновяване и социализиране на три исторически обекта – античното населено място с фамозния от минали времена лечителен минерален извор „ Акве Калиде “, средновековният град-крепост Русокастро и Ашаъпънар. 

Ашаъпънар също е античен град, който се намира в покрайнините на Лозенград, единствено на няколко часа път от Бургас. Почти всичко изложено там се намира в сламени постройки. Музеят продължава да се обогатява.

Това включва реставрационни работи в „ Акве Калиде “ и основаване на кампусна зона за младежи, ангажирани с пробната археология, на второ място - създаване на слънчев парк и възстановяване на достъпността в цитадела Русокастро, както и възпроизвеждане на неолитно населено място в мащаб  1/1 с информативен център за гости в музея навън Ашаъпънар, Къркларели.  

Новаторският аспект на плана сред РИМ и Къркларели, се състои в основаването на археологически лагер за промоционални и просветителни цели, привличане на разнородни гости и повишение на привлекателността на района за туризъм.

Кметът на Бургас Димитър Николов към този момент е внесъл докладна бележка за присъединяване на РИМ в него, а съветниците би трябвало да дадат зелена светлина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР