Ще издигнем отново катедралата Нотр Дам още по-красива и искам

...
Ще издигнем отново катедралата Нотр Дам още по-красива и искам
Коментари Харесай

Почти 800 милиона евро са събрани за ден за възстановяване на катедралата "Нотр Дам"

" Ще издигнем още веднъж катедралата " Нотр Дам " още по-красива и желая това да стане в идващите 5 години ", акцентира президентът Еманюел Макрон в телевизионно послание към французите довечера. Макрон благодари на пожарникарите, които потушиха пожара, и на донорите, които дадоха обещание да финансират реставрацията на храма. В гасенето на пожара участваха няколкостотин огнеборци. С техните старания бяха избавени огромна част от постройката и намиращите се в нея реликви.

Експерти предизвестяват, че ще са нужни години за реставрирането на емблематичната постройка. Редица европейски страни, измежду които и България, предложиха помощта си. Това направи и съветският президент Владимир Путин. В 18:50 българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали - тъкмо два дни след експлоадирането на пожара в катедралата " Нотр Дам ".

Експерти, представени от Би Би Си и други медии, са скептични по отношение на периода за реституция, като предвиждат работата да продължи десетилетия. Франс прес цитира един от реставраторите на замъка Уиндзор, съгласно който има дефицит на квалифицирани реставратори за такива планове. Макрон даде обещание възобновената 850-годишна катедрала да е " даже по-красива ". До момента са събрани 800 милиона евро от частни донори за възобновяване на покрива и другите унищожени елементи от " Нотр Дам ".

От френската прокуратура оповестиха, че 50 души ще проверяват потушения пожар, като досега казусът се преглежда като случай. Според управляващите катедралата е била на минути от тотална съсипия, като основни са били смели дейности на 400-те пожарникари в границите на сериозен половин час от бедствието. Франс прес разказва и жива верига от огнеборци, избавила доста от реликвите в катедралата в пика на пожара, с голям риск за живота им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР