* Ще имаме ли парно през зимата?* Бизнесът иска спешни

...
* Ще имаме ли парно през зимата?* Бизнесът иска спешни
Коментари Харесай

Апокалипсисът с газа - паника или реална опасност

* Ще имаме ли парно през зимата? * Бизнесът желае незабавни ограничения: в случай че затворят предприятията, хиляди ще останат на улицата, в бюджета няма да има пари за пенсии
Рецесия, която Европа не помни от Втората международна война насам. Цели промишлености се срутват. Безброй работни места са застрашени. Милиони хора мръзнат по домовете си, а други търсят къде да се стоплят в публични пространства. Това е най-лошият сюжет, който анализаторите виждат поради рецесията с газа. Възможен ли е той или суматохата се основава с избрана цел, с цел да обслужва нечии ползи?

Ще имаме ли парно и топла вода през зимата, с какво ще се топлят битовите консуматори на газ и какви сметки ще заплащат? Това са въпросите, които си задават българите в средата на лятото. Бизнесът пък се пита ще се наложи ли да затваря предприятията, които употребяват синьо гориво и какъв брой ще му коства, в случай че въпреки всичко продължат да работят. 

През изминалата седмица се случиха две събития, които изправиха на нокти и хората, и бизнесмените.

Едното е новата цена на газа, избрана от КЕВР за юли - 186,17 лева./MWh, което е с 32% повече от предходния месец. 

Другото събитие е прекъсването на природен газ към Европа по газопровода " Северен поток ". Макар че това е плануваното 10-дневно спиране на доставките по тръбата поради поправки, анализатори и политици предизвестяват, че " Газпром ", който към този момент спря или ограничи доставките за 12 страни от Европейски Съюз, може да реши да не пусне още веднъж газ по " Северен поток " от 21 юли.

Макар че България не получава съветски газ откакто отхвърли да заплаща в рубли на " Газпром ", заплахата да остане без синьо гориво се ускорява, защото търсенето му ще се усили неведнъж.

Освен на азерския газ, в този момент България разчита на инцидентни доставки на полутечен газ с танкери. Сделките от през днешния ден за на следващия ден, като се изключи че са на доста по-висока цена, са и несигурни. " От извънредно значение е през идващите месеци " Булгаргаз " да направи оптималното за обезпечаване на няколко дълготрайни контракта ", е рекомендацията на КЕВР. От Комисията прецизират, че единствено по този начин ще се реализира сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови и икономически консуматори. 

Но има ли с кого да се подписа дълготраен контракт и какво ще се случи при най-лошия сюжет? 

" Топлофикациите няма да банкрутират, само че ще спрат да работят, тъй като няма да имат природен газ ", предизвести в изявление за БНР ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев.Алтернатива, която тотално да замести синьото гориво в газовите топлофикации, каквато е и софийската, няма, акцентира Кремен Георгиев. Наредба планува топлофикациите да имат ресурси от мазут за спешни обстановки през зимата за интервал от 10 дни, " а не по принцип да работят на мазут ", посочи той. Според него това е пагубно освен за околната среда, само че и за оборудванията.

Запитан за заплахата от прекъсване на парното през зимата Георгиев беше безапелационен: " Ако няма газ физически, не разясняваме цената, топлофикациите няма по какъв начин да дават тази услуга ".

Остро реагираха и индустриалните потребители на газ. В отворено писмо до премиера и всички отраслови вицепремиери и министри, от сдружението БФИЕК, в която влизат най-големите производители у нас, като Елаците мед, Златна Панега цимент, КЦМ, Минстрой Холдинг, Неохим, Солвей Соди, Стомана Индъстри и Дънди прешъсметалс Челопеч, показват терзанията си, че единствено 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво заБългария не е обезпечено, а и цената му е безусловно неразбираема.

" Ефективни ограничения за това не бяха взети нито в границите на постоянното държавно управление, а по-късно и на кабинета в оставка. Далеч сме от концепцията да звучим трагично, само че без доставки на природен газ доста работещи хора ще са на улицата,икономиката ще бъде извънредно застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме огромна част от обществените заплащания ", предизвестяват от организацията. И показват, че съгласно обществени данни, газохранилището „ Чирен “ е запълнено на 38%, до момента в който междинната запълненост в Европа е 62%, в Германия - 65%, като редица складове там са заредени над 90%.

" С актуалното писмо настояваме още един път за спешни ограничения и за незабавна среща за изясняване на обстановката!Предупреждаваме, че прекъсването на газа с изключение на пагубни резултати за стопанската система, основава и обилни опасности за софтуерни повреди и опазването на околната среда и човешкия живот! ", написа в писмото на БФИЕК.

  " Ситуацията е доста тревожна ", акцентира и Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.„ Когато цената беше 142 лева ни беше дадено, че ще върви надолу. Имаше декларация, че е открит 4 пъти по-евтин газ и по този начин нататък. Неща, на които ние, несъмнено, не сме толкоз лековерни, с цел да повярваме. Гледайки напред, обезпечен газ до края на годината няма, а този, който е обезпечен, е на доста високи цени, каквито са цените на спот пазара “, уточни Велев.

По думите му, към 45% от потреблението на синьо гориво е в промишлеността, то е непрекъснато през цялата година и надвишава доста това, което чакаме да получим от Азербайджан. " Очевидно ще има дефицит на газ, което ще докара до изключване на цели предприятия. Това са предприятията, които са най-големите консуматори на газ в химията, торовите фабрики, стъкларската индустрия, целулозно-хартиената, въобще строителните материали, керамика, стъкло. Цели браншове на промишлеността употребяват газа не като суровина, а за софтуерни потребности, които не всички ще съумеят да заменят. Предприятия го употребяват също за отопление през зимата ", акцентира той.И посочи, че още по-тревожни са равнищата, до които стигна спот пазарът. " Ние изчезналите количества ще ги получаваме на тази цена. Никой няма да ни направи подарък да ни продаде по цени на дълготраен контракт, каквито бяха 30% от количествата от „ Газпромекспорт “, сподели още Велев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР