Ще има увеличение в цените на парното, хранителните продукти и

...
Ще има увеличение в цените на парното, хранителните продукти и
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Цените на парното и храните ще скочат, но малко

Ще има нарастване в цените на парното, питателните артикули и услугите, само че то няма да бъде фрапантно. Това съобщи в ефира на bTV ръководителят на Български енергиен конгрес Иван Хиновски.

Повод за коментара му е вчерашното изявление на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, че от 1 октомври е допустимо да има нарастване на цената на природния газ. Очаква се на 10 септември да бъде получено окончателното заявление за цените от страна на " Булгаргаз ". В момента газовата компания предвижда покачване на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 15 на 100.

Това е четвърти скок на цените на природния газ от началото на годината. През януари от КЕВР позволиха покачване от 2,82%, а през април цената се подвигна с 2,6%. Тогава цената на парното остана без смяна. Последното покачване на цената на природния газ беше от 1 юли, когато цената му набъбна с 10,81%, а тази на парното – приблизително с малко над 7,3%.

Според Хиновски обаче предстоящото покачване ще бъде към 10%. По думите му би трябвало да чакаме повишаване на парното приблизително с 5%. При тока няма да се усети повишение, само че при стоките и услугите растежът ще бъде към 7%, изясни Хиновски.

Той отбрани КЕВР, като уточни, че скокът в цената не е разследване от приумици на регулатора.

„ Това е борсова стока, чиято цена е обвързвана с петрола от вид Брент, а поради неговия скок се трансформира цената на „ Газпром ” към нас ”, посочи енергийният специалист. Според него България може да договаря с съветската компания за крайната цена. „ Истината е, че цените у нас не са най-високите в Европа, а това е заслуга на КЕВР “, сподели още Хиновски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР