Ще има парични компенсации за децата на 4, 5 и

...
Ще има парични компенсации за децата на 4, 5 и
Коментари Харесай

Предвиждат компенсации за некласираните в детските градини


Ще има парични обезщетения за децата на 4, 5 и 6-годишна възраст, които са кандидатствали, само че са останали отвън общинските детски градини. Това разгласи просветителният министър Красимир Вълчев. По тематиката той е разговорял и с премиера Бойко Борисов. Койо пък поел ангажимент ГЕРБ да внесат законодателни промени в тази сфера.

В момента 57 общини имат дефицит тук-там в градините за деца в предучилищна възраст.

Компенсацията ще се поставя на деца, чието предучилищно обучение е наложително, само че все пак страната и общините не са съумели да го обезпечат. Това значи, че с цел да получат компенсацията, родителите би трябвало да удостоверят, че детето е взело участие в класиранията за близки до дома му детски градини, само че не е признато. Освен това, с цел да употребява компенсацията, детето би трябвало да упражнява уговорката си към образованието, т.е. би трябвало да е записано в частна детска градина или сходно заведение.

Държавата ще направи всичко допустимо следващата година да няма неприети деца на 4-годишна възраст, като за тази цел ще употребяват оптимално опциите на 3-годишната национална стратегия за създаване на детски заведения и учебни заведения. Тя планува финансиране по 70 млн. лева годишно, даде обещание министър Вълчев.

Въпреки това, в случай че въпреки всичко се появи дефицит тук-там, пострадалите ще бъдат обезщетени със сумата, която страната заплаща за издръжката на всяко дете в общинско заведение. Най-вероятно сумата няма да се предостовя кеш, а под формата на ваучери.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР