Ще има ли пак КПП-та между градовете, каквито слухове се

...
Ще има ли пак КПП-та между градовете, каквито слухове се
Коментари Харесай

Ще има ли пак КПП-та и ще затварят ли училищата

Ще има ли отново КПП-та сред градовете, каквито клюки се носят в последно време?

Доц. доктор Ангел Кунчев отхвърли, че се приготвят подготвени структури на КПП-та за тяхното наново слагане. " Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат сложени. Не е правилно. Коя е тая страна, която ще желае да си провали стопанската система, да спре социално-икономическия живот и да заплаща за безработица, хора, които нямат пари и по този начин нататък? Не виждам смисъл в това ", съобщи доцент Кунчев.

Той изясни какво следва да се случи с учебните заведения в изискванията на пандемия. Според него през октомври няма причина за тяхното затваряне.

" Уплашен съм от равнището на разпространяване на погрешни вести, клюки и всевъзможни теории на конспирации. В нашето общество има мощна почва на развиване, прекомерно доста хора нямат критерии да отсяват правилно от погрешно ", сподели основният държавен здравен контрольор по Нова тв за слуховете, че учебните заведения ще бъдат затворени в края на октомври.

" Заболеваемостта у нас е такава, че това не се постанова. На Балканите, дружно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, само че бяхме на 19-о място, мисля, че паднахме още надолу, тъй като стартира втора вълна в някои страни ", изясни той.

 По думите му не могат да се вземат идентични ограничения за всички учебни заведения,защото всички са с друг брой възпитаници. Ще се работи първо в границите на паралелката, в случай че има случаи на инфектирани възпитаници допълнително паралелки, тогава може да се мисли за прекосяване към онлайн образование за цялото учебно заведение. Доц. Кунчев е уверен, че в случай че има растеж на инфектираните възпитаници, родителите сами ще спрат децата си.

Училище може да бъде затворено при 10 на 100 позитивни проби със инфектирани с ковид, разяснява още той, като се базира на документ, подписан от Центъра за заразни и паразитни заболявания.

" Колегите от Института по инфекциозни заболявания приготвиха подобен отчет, само че той е много комплициран и теоретичен - по този начин мъчно ще откри приложение в практиката. Специално за учебните заведения те са сложили 10% инфектирани възпитаници. Такъв % е определил единствено Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един регионален град да имате 100 инфектирани, само че 95 от тях да са в старешки дом. За какво да го затваряме този град? Но в случай че са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична обстановката ", сподели още той.

Според него е значимо по какъв начин се популяризира вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на инфектирани не са централизирани, това значи, че има дифузно разпространяване и ограниченията би трябвало да се затегнат. Според него до затваряне на градове няма да се стигне.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР