Ще има ли нова най-голяма банка в страната в следващите

...
Ще има ли нова най-голяма банка в страната в следващите
Коментари Харесай

Най-големите банки у нас в края на 2021 г.

Ще има ли нова най-голяма банка в страната в идващите месеци?

Отговорът на този въпрос ще ни дадат данните от Българска национална банка след приключването на най-голямата банкова договорка у нас.

Припомняме, че притежателят на Обединена Българска банка (бел. ред. белгийската група KBC) закупи Райфайзенбанк, откакто преди години купи и СИБАНК.

Данни на централната ни банка сочат, че активите на придобиващата институция в края на 2021 година са в размер на 15.53 милиарда лв., до момента в който добитата е с 10.8 милиарда лв..

Това теоретично сочи, че след формалното довеждане докрай на договорката ОББ би имала активи от порядъка на 26 милиарда лв., което е с над 1 милиарда лв. повече от актуалните водачи.

В края на декември 2021 година Уникредит Булбанк и Банка ДСК не престават да заемат челните места в тази ранглиста. Активите им набъбнаха за година с 840 млн. лв. и 1.6 милиарда лв., с цел да доближат 24.9 милиарда лв. и 24.4 милиарда лв..

С активи за над 10 милиарда лв. са още две банки у нас – Пощенска банка и Първа капиталова банка, разполагащи с 14.4 милиарда лв. и 11.2 милиарда лв. активи под ръководство.

Сред топ 10 са още Централна кооперативна банка, Българска банка за развиване, Алианц Банк и Прокредит Банк.

Най-голям растеж на активите през 2021 година се регистрира при ОББ и Пощенска банка, добавили надлежно 2.7 и 2.3 милиарда лв., следвани от Банка ДСК с 1.6 милиарда лв..

Трите най-големи банки в България ръководят 47% от активите на системата. Този дял ще се усили до над 55 на 100 след приключването на горепосочената договорка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР