Ще е много странно ако думите нелетящи птици“ и Антарктида“

...
Ще е много странно ако думите нелетящи птици“ и Антарктида“
Коментари Харесай

Върховният хищник на Антарктида: 2-метрово пиле

Ще е доста необичайно в случай че думите „ нелетящи птици “ и „ Антарктида “ не провокират картинки на пингвини в главата ви. Но благодарение на няколко нови проучвания ще се върнем 50 милиона години обратно, с цел да открием доста по-страшни същества, които са се спотайвали на топлия тогава континент: птиците гнет.

 Phorusrhacid skeleton white background

Птица гнет или Фуроратосови (Phorusrhacidae)

Д-р Каролина Акоста Хоспиталече и нейният екип копаели във групировката Ла Месета – наслойка от еоцена на остров Сеймур, Антарктида – когато тя се натъква на нещо извънредно.

„ Досега от работата ни в Арктика познавахме единствено дневна граблива птица измежду птиците и дребни насекомоядни торбести животни. Никога не сме откривали огромен див звяр – до момента “, изяснява доктор Акоста Хоспиталече пред Palaeontologia Electronica.

Вместо множеството вкаменелости на дребни бозайници, които постоянно се откриват на острова, са открити два фосилизирани нокътя с дължина 8 см, като Хоспиталече подозира, че те принадлежат на огромно, нелетящо животно, известно като птица гнет.

Това наименование нормално се дава на птици от изчезналото семейство Phorusrhacidae, чиито представители постоянно се считат за бързи и дейни хищници. Въпреки че ноктите демонстрират, че те биха могли да принадлежат към тази група, възрастта на вкаменелостите и неналичието на други елементи от скелета значи, че Хоспиталече и сътрудника ѝ доктор Уошингтън Джоунс не могат изрично да слагат находката в тази категория. въпреки всичко те считат, че е евентуално тя да принадлежи към тази или близкородствена група.

Независимо от научния етикет, евентуално ноктите са били част от едно страховито създание. Изследователите считат, че птицата гнет е била висока към 2 метра и е тежала към 100 кг, което я слага изрично в тежката категория.

Що се отнася до това кои нещастни същества са намерили преждевременния си край в ръцете на тези птици, допуска се, че птиците са похапвали най-вече дребни и междинни по мярка гръбначни животни, като торбести и копитни (група, която през днешния ден включва свине и елени). Големите им нокти и острият им клюн биха помогнали за повалянето на такава плячка.

Според откривателите това допуска, че птиците „ са изпълнявали ролята на континентални върховnи хищници “ – изобретение, което съгласно тях „ недвусмислено трансформира разбирането ни за динамичността на ранноеоценските континентални екосистеми в Антарктика “.

Надяваме се, че ще има и други фосилни находки, които ще разкрият повече детайлности за тези животни и средата, в която са живели преди милиони години – а ерозията може да помогне на откривателите в тази посока.

„ Антарктическите острови са подложени на забележителна ерозия, която разкрива нови вкаменелости всяка година. Това съставлява неповторима опция за нас да разкрием повече за античните екосистеми на Антарктида “, заключава Акоста Хоспиталече.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР