Ще дадат ли страните от Европейския съюз на Великобритания отсрочка

...
Ще дадат ли страните от Европейския съюз на Великобритания отсрочка
Коментари Харесай

ЕС може да се съгласи с отсрочка на Брекзит, но как ще изглежда тя

Ще дадат ли страните от Европейския съюз на Англия пролонгация на излизането от блока след крайния период (31 октомври) и в случай че да, по какъв начин би изглеждала тази пролонгация?

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели във вторник, че ще предложи на държавните и държавни ръководители да дадат насилствено поисканото от премиера Борис Джонсън удължение след частичното му проваляне в Народното събрание, което направи ратификацията на договорката му до 31 октомври съвсем невъзможна.

Снощи английските депутати поддържаха законодателството за договорката за Брекзит, която Джонсън реализира с Европейски Съюз предходната седмица, само че минути по-късно гласоподаваха срещу късите периоди за утвърждението му в Народното събрание.

Това оставя топката в полето на Европейски Съюз дни откакто Джонсън бе заставен от съперниците си да изиска от блока отсрочване до 31 януари.

" Ройтерс " показва въпроси и отговори какво може да създадат останалите страни членки след последните вести към Брекзит.

Има ли късмет за договорка преди 31 октомври?

Дори и в случай че Джонсън прокара договорката си през Камарата на общините в идващите дни, тя ще би трябвало да занапред да бъде утвърдена от Европейския парламент, който има пленарно съвещание тази седмица, само че не и идната.

Извънредна сесия може да бъде свикана, само че чиновник от Европейски Съюз сподели във вторник, че евродепутатите ще изискат време, с цел да проучат комплицираното законодателство и някои ще " подушат опцията " да сложат спирачка на Брекзит.

Ще даде ли Европейски Съюз пролонгация?

Държавите членки към този момент два пъти се съгласиха да отсрочат Брекзит от първичната дата – 29 март тази година.

Засилва се раздразнението от проточването на процеса, началото на който бе сложено с референдум през 2016 година, а блокът съобщи, че втората пролонгация ще бъде последна. Френският президент Еманюел Макрон бе най-нетърпеливият измежду европейските водачи по въпроса.

Малка е обаче вероятността те да отхвърлят молбата на Джонсън. Причината е, че въпреки да им е омръзнало от Брекзит, те желаят да избегнат безредно излизане на 31 октомври, което би блъснало и техните стопански системи, както и английската. Те също така са решени да не бъдат отговорните за възможен " корав " Брекзит.

Все още не е ясно дали водачите ще се нуждаят от изключителна среща на върха преди 31 октомври, с цел да вземат решение, или, както изиска Туск, ще употребяват " писмена процедура ".

Ще има ли условия?

Франция и други страни членки дадоха ясно да се разбере през последните седмици, че би трябвало да има смяна в английския политически пейзаж, с цел да се даде пролонгация. Тя може да пристигна от избори или нов референдум.

" Молят ни за пролонгация – с каква цел? Какво е основанието ", попита френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. " Знаем, че времето единствено по себе си няма да даде решението. Не можем да удължаваме тази обстановка безпределно ", добави тя.

Решението би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки.

Ще бъде ли отсрочката до 31 януари?

Европейски Съюз може да даде по-кратък интервал от поискания – месец или по-малко, с цел да резервира натиска върху Англия да утвърди изцяло договорката на Джонсън.

Възможно е и Европейски Съюз да се съгласи с отсрочване на Брекзит до 31 януари и да каже на Лондон, че излизането може да стане по-рано, в случай че е подготвен – решение, познато като " гъвкаво отсрочване ".

Ами по-дълга пролонгация?

Блокът може да даде доста по-дълга пролонгация – шест месеца или даже година, в случай че реши, че желае да се придвижи по личните си въпроси и да даде пространство на Англия да поддържа обстановката.

По-дълго отсрочване може да има, в случай че е ясно, че има опция за предварителни избори или за нов референдум.

Предвид договарянето на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година обаче някои дипломати от Европейски Съюз и публични лица споделят, че Англия би трябвало да бъде наясно с пътя напред доникъде на идната година.

Повече за постигнатата от Джонсън договорка за Брекзит четете тук.

Как се стигна до молбата за отсрочване на Джонсън четете тук.

Какво съдържа законопроектът за излизането на Англия от Европейски Съюз четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (785)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР