Ще бъде ли наложен най-сетне справедлив модел за плащане при

...
Ще бъде ли наложен най-сетне справедлив модел за плащане при
Коментари Харесай

Новите тол такси ще ни струват под стотинка на кило

Ще бъде ли натрапен най-накрая обективен модел за заплащане при използването на пътната мрежа у нас? Това е въпросът, на който ще се търси отговор на полемика на 3 февруари в районното министерство. Събитието е по самодейност на министър Гроздан Караджов и беше отсрочено с три дни поради изключителното съвещание на кабинета, извършено в понеделник (31 януари).

 

Принципът „ замърсителят заплаща “ е заложен като един от главните правила на Европейския съюз още преди 18 години в Директива 2004/35/EО.

Принципът за търсене на отговорност от причинителя на каквито и да било вреди е заложен в римското право още преди две хилядолетия.

А у нас, макар че са въведени и нормативите на Европейски Съюз, а на римското право робуваме откогато е в действие Търновската конституция, в някои браншове на стопанската система не престават да господстват законите на джунглата. Както се случва от 1 март 2020 година насам, когато бе въведен втория модул на Електронната система за събиране на пътни такси (прословутата тол система - бел. авт.) за потребление на Републиканската пътна мрежа (РПМ).

Общата дължина на РПМ е 19 880 километра. Чрез закупуването на електронни винетки притежателите на леки коли, лекотоварни коли с обща маса до 3.5 тона и на бусове до 8 места (без мястото на водача), заплащат за прилагане на съвсем цялата пътна мрежа, стопанисвана от страната.

С Решение № 101 на Министерския съвет от февруари 2020 година беше признат лист на пътищата, за които ще се събира тол такса за изминато разстояние. Той обгръща 803 км автомагистрали, 2312 км пътища първи клас и 2935 км пътища втори клас. Или общо 6050 км, което е под една трета от републиканската пътна мрежа.

След като огромните превозвачи нададоха преди две години подобен писък, че

накараха премиера Борисов да слезе от джипката

и да се срещне с тях, от тол системата отпаднаха второкласните пътища. Така от 1 март 2020 година до наши дни те заплащат единствено за 3115 км, или за едни нищо и никакви си 15-16% от държавните пътищана родината.

А кой заплаща за поддръжката на останалите над 84-85% от въпросните пътища? Собствениците на леки коли, лекотоварни коли и бусове, естествено. Както и всички останали данъкоплатци, тъй като част от данъчните приходи се харчат за тази цел.

Ето още малко " голи " обстоятелства.

Най-натоварените пътища у нас са главните интернационалните артерии. Една от тях е Русе – Капитан Андреево, част от която е и така наречен „ Път на гибелта “ сред Русе и Велико Търново. Данните демонстрират, че от 316 км обща дължина на пътя Русе - Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, огромните камиони и рейсовете заплащат тол такси единствено за 93 километра. Останалите 70% от дължината на трасето им " ляга " напълно гратис. Част от тази извънредно натоварена пътна артерия е Проходът на Републиката, който гъмжи от турски, румънски и наши тежки камиони, а злополуките, които постоянно разрушават пътната инфраструктура, са ежедневие.

Друг претрупан път е Видин - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", който е дълъг 373 километра. От тях колите над 3.5 тона заплащат такси за 192 км, те. за към 52 %.

Все по-натоварен е и пътят Дуранкулак – Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Трасето е дълго 418 километра, ТИР-овете по него се " прескачат " надали не, само че притежателите им заплащат единствено за... 58 километра!

Практически, единствената натоварена пътна артерия у нас, за която

превозвачите си заплащат целия харч,

е маршрутът Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " - Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

Реално съществуват цели райони в България, където камионите над 3.5 тона нищоне заплащат нито стотинка! Като Смолянска област, където даже тежко натоварения път Асеновград - Смолян им излиза без пари.

Същото се отнася за Искърското дефиле, за оживените туристически направления като Симитли – Банско – Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден ", Бургас – Созопол - Резово и така нататък

Всъщност щедростта на Борисов и подопечното му съдружно държавно управление отиде още по-далеч, тъй като преди две години цените даже за тези платени мижави 3115 км, бяха понижени с близо 50 %. Това е втората причина

две трети от пътните доходи да идват от винетки,

продавани на колите под 3.5 тона. Или казано по различен метод, за 2021 година притежателите на леки коли, " баничарки " и микробуси са платили 63.23% от всичките пътни такси.

И в случай че от тази фрапантно орязана тол система се облагодетелстваха единствено българските превозвачи – да решим, че страната ги подкрепя. По същия метод обаче заплащат и притежателите на всички МПС с непозната регистрация. Излиза, че поради благосъстоянието на нашите превозвачи, България подтиква и куп още непознати стопански системи!

По данни на Националното тол ръководство (НТУ), през 2021 година

задграничните превозвачи са платили 33.5% от общите доходи

от тол такси и маршрутни карти. Турските са платили 23.286 млн. лева, румънските – 8.915 млн. лева, полските – 3.863 млн. лева, сръбските – 3.568 млн. лева и така нататък

Пътуват си пренос задграничните превозвачи през България и си пеят, защото пътните такси у нас са 3-4 пъти по-ниски, в сравнение с у съседите.

По калкулации на Научно-техническо управление, камионите над 12 тона с 4 и 5 оси и екокатегория Euro V/VI заплащат у нас приблизително 0.11 лева./км, до момента в който в Северна Македония заплащат 0.35 лева./км, в Гърция – 0.36 лева./км, в Сърбия – 0.40 лева./км, а в Унгария – 0.61 лева на километър. От Научно-техническо управление прецизират, че изчисленията са приблизителни заради разлики както на самите системи за таксуване, по този начин и на обсега от пътните мрежи на страните.

Така при контрактувани преди две години сред експремиера Бойко Борисов и превозвачите доходи от тол такси в размер на най-малко 450 млн. лв., през 2021 година са събрани едвам 158.102 млн. лв. – три пъти по-малко. Припомняме, че на онази среща сред държавното управление на България и превозвачите беше контрактувано при нереализиране на доходи от 450 млн. лева годишно от тол такси - да бъдат нараснали цената и обсегът на тол системата. А откакто 2020-а година изтече в пандемията, а 2021-а мина под знака на избори, то времето за осъществяването на тази договореност към този момент пристигна.

Разбира се, от браншовите организации на превозвачите не желаят и да чуят за каквото и да е увеличение. Нито на тол касите, нито на обсега на тол системата. Техният главен мотив е, че това щяло да докара до

повишаване на стоките и нова инфлация.

Елементарната аритметика обаче сочи друго.

Ако бъде възприето предлагането на Научно-техническо управление за увеличение на цената и обсега на тол системата, разноските на камионите за пътни такси ще се усилят три пъти. За пътя сред Видин и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", да вземем за пример, един камион с 5 оси ще заплаща не 31 лева, а 90 лв.. А пътят му от Русе до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " ще коства не 33 лева, а 110 лв..

Така видяно, повишаването е фрапантно. " Разхвърляно " на 30 тона брашно, захар или салами обаче това нарастване от 77 лева внезапно клюмва до... 0.26 стотинки за кг. Ако камионът вози 20 тона, повишаването ще е 0.36 стотинки на кило.

За маршрута Видин – Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата отражението ще е 0.19 ст./кг (за 30 тона) или с 0.29 ст./кг (за 20 тона).

Следователно приказките на превозвачите, че увеличението на тол таксите и на обсега на системата ще напомпа инфлацията, са чиста проба операция. Безочлива, освен това!

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР