Ще бъдат обсъдени промени в Наредбата за уседналост за децата

...
Ще бъдат обсъдени промени в Наредбата за уседналост за децата
Коментари Харесай

Проф. Анелия Клисарова: Варна е град с висок механичен прираст, това води до недостиг на места в яслите

 Ще бъдат разисквани промени в Наредбата за уседналост за децата кандидатстващи в ясла, съобщи за Varna24.bg проф. Анелия Клисарова, ръководител на непрекъснатата комисия  по " Здравеопазване “  в община Варна.

" Във Варна има 12 ясли с 66 яслени групи. Каква обаче е действителната обстановка? Заявленията са към 2000 за децата родени 2019/2020 година, а свободните места са към 830. Дори и малко да се усилят, тъй като се чака още към 2 групи са бъдат признати, е видно, че е безусловно незадоволително. Ясно е, че всеки ще попита какви са аргументите, което е изцяло обикновено. Причините са няколко, като една от тях е фактът, че сега Варна има един от най-високите механични прирасти в България. Идват доста млади фамилии с деца, с цел да работят в града. Съвсем разумно, хората желаят да си дадат децата на ясла. Тук желая да подчертая, че за 2019-та година Варна е преди всичко по машинален приръст, а за 2020-та на второ.

Освен това, всяка година във Варна се раждат приблизително към 3000-4000 деца. До към преди 5 години близо 30% от майките не си даваха децата сред 1 и 2 години на ясла. Тогава не се застъпваха две яслени групи. Сега обаче броят на родителите, които пускат децата си на ясла от първата  година, че даже и от по-ранна възраст, се усилва. Това е явен знак, че би трябвало да има повече ясли.

Този въпрос си има своето пояснение. Пенсионната възраст се удължи, т.е. бабите няма по какъв начин да оказват помощ на младите фамилии тъй като и те са работещи. От друга страна майките към този момент раждат сред 30-35-годишна възраст, желаят да имат своята специалност, своето място в обществото, поради което пък бързат да се върнат на работа и дават децата си на ясла в ранна детска възраст.

Третата причина е, че с цел да има една качествена услуга, каквато е детската ясла, то те би трябвало да бъдат ремонтирани. По напътствие на Министерството на здравеопазването, изискванията в яслите би трябвало да са най-близки до домашните. Много добре знаете, че това без ремонт няма по какъв начин да се случи. В момента се правят поправки на две детски ясли. В едната ще бъдат открити две нови групи, а в ДЯ " Роза “  ще има пристройка, която ще може да побере още деца.

Въпреки всички, даже и с тези новости, към момента не са задоволителни яслените места и още веднъж ще има деца, които ще останат отвън тях ", разяснява проф. Клисарова.

Тя не отхвърли, че един от главните проблеми, за които сигнализират родителите във Варна, е, че няма спомагателни точки при кандидатстване в ясли по непрекъснат и сегашен адрес.

" Това изискване го има при кандидатстване в детските градини и учебните заведения. В момента са отправени доста оферти от родителите и аз даже съм приела някои от тях. Има хрумвания за смяна на Наредбата, с цел да се трансформират разпоредбите, тъй че тези точки да бъдат включени. Адекватно и вярно е настояването на хората и точно поради това, тази разпоредба ще бъде сложена на публично разискване, тъй че следващата година да бъде съобразена с настояванията и желанията на родителите. Разбирам изцяло хората, тъй като не може детската ясла да е против дома на родителите, само че детето  да бъде записано в напълно различен регион, тъй като не е било признато.

Що се касае до въпроса има ли опция да се усилят яслените групи в ОДЗ-тата, няма по какъв начин да се случи това. Слава Богу, че не ги и съкратихме. Знаете, че на последната постоянна сесия на Общинския съвет във Варна взехме решение, което е във връзка със Закона за предучилищното обучение, така  че децата от 4-годишна възраст наложително да бъдат обхванати в детската градина. За тези деца би трябвало да бъдат открити места, тъй като това е по Закон и за тях не може да няма място.

И какво се получава – в случай че махнем яслените групи от ОДЗ-тата, ще осигурим места за 4-годишните, само че ще се сътвори проблем за по-малките. Затова запазихме броя на яслените групи и осигурихме условия за банкет на 4-годишите деца, според Закона за предучилищно и учебно обучение.       

Категоричен целта към сегашния миг е банкет на 4-годишните деца. Отново наблягам, че това е условие на Закона и ние сме длъжни да го съблюдаваме.

Що се отнася до това дали ще бъдат обезщетени по някакъв метод родителите, чийто деца не са признати в ясла, нямаме подобен план и такова изискване, нито Министерско разпореждане, тъй че няма да бъдат обезщетени родителите, чийто деца за жалост не са признати в ясла. Тук желая да подчертая, че разминаването идва от това, че по Закон 4-годишните би трябвало да посещават детската градина и в случай че няма места за тях, то родителите би трябвало да бъдат обезщетени, с цел да могат да ги пратят в частна детска градина. За яслите такива условия не съществуват ", добави проф. Клисарова.

Тя разяснява още, че равнището на познания и опит на личния състав в яслите се управлява от Българската асоциация по здравни грижи и съответната община. Това са двата органа, които се грижат за повишение квалификацията и отговорностите на личния състав. Участват  Неправителствени организации и БЧК като такова образование се организира годишно. То е наложително и се следи от шефа на съответното детско заведение.

" Тази подготовка е доста значима, тъй като има деца с разнообразни болести –диабет, с разнообразни хранителни разстройства и други проблеми. Именно поради това образованието на личния състав да работи с такива деца е доста значимо. Нашата политика е да интегрираме тези деца, да ги включваме в действителния живот, тъй като това им дава основата да се осъществят и в обществения живот в следствие.

Има и една разпоредба №15, която е за детските градини. По нея пък се прави непрекъснатата подготовка на личния състав. Там взе участие Министерството на образованието и науката и Висшите образователни заведения и ще обясня за какво. Допреди 3-4 години, преди приемането на новия закон, в детските градини имаше повече игри, а в този момент не инцидентно приказваме за предучилищно обучение. Това значи, че личния състав би трябвало да има нужните педагогичен умения, с цел да приготвят децата да четат, да пишат, да считат, да развиват стабилно внимание и да социализират децата, изключително тези, за които българският език не е майчин, тъй като в първи клас децата би трябвало най-малко да могат да приказват на български. Ето по тази причина тези образования на личния състав са от извънредно значимо значение ", съобщи Анелия Клисарова.

Относно въпросът за какво деца от два набора имат правото да аплайват както в чисти ясли, по този начин и в яслени групи в ОДЗ-та, проф. Клисарова съобщи:

" Отново мисля, че по този въпрос сме длъжници на варненци. При мен са постъпвали запитвания от родители по разнообразни проблеми. Например майка има две деца, едното обаче ще върви на ясла в един регион, а другото дете в напълно друг. Би следвало да има точки за уседналост и примерно в случай че детето има братче или сестриче в съответната детска градина, да има предимство  за яслената група в ОДЗ-то. Това безспорно ще облекчи майките, а и самите деца, тъй като ще са на едно място. И би следвало да приемем такива правила, както и за уседналост на яслите, с цел да облекчим хората. Ще бъде направена такава корекция и се надявам на публично разискване, с цел да може от следващата година да няма толкоз тежки проблеми. 

Що се отнася до изписването на децата от яслите трябва да бъде изменена разпоредба №26 от 11.2008-ма година. Според нея, деца се изписват от детските ясли от първи септември в годината, в която навършват 3-годишна възраст или по избор на родителите преди този период. Обаче пък по-голямата част от детските градини могат  от 15-ти септември. Единственият метод е децата да бъдат одобрявани в градини от 1-ви септември, както е в по-голяма част от дребните обитаеми места, с цел да не се получава подобен празен ход. Смятам, че когато преглеждаме другите наредби, би трябвало да обърнем внимание и на тази, с цел да се извърши някаква корекция. За нас обаче ще е по-трудно да я създадем, тъй като това е условие от Министерството на здравеопазването ".

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР