Щатският долар се засилва при валутната търговия в четвъртък сутринта

...
Щатският долар се засилва при валутната търговия в четвъртък сутринта
Коментари Харесай

Доларът отново поскъпва към еврото и британския паунд

Щатският $ се ускорява при валутната търговия в четвъртък сутринта по отнешение на еврото, йената и лирата стерлинг след съвещанието на Федералната аварийна система. То сподели, че Централната банка на Съединени американски щати към момента не е приключила цикъла на стягане на паричната политика, макар направената през юни пауза.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута спадна по отношение на американската с 0,20% - до $1,0809 за едно евро спрямо $1,0830 за евро в края на предходната сесия.

Европейската централна банка ще организира постоянното си съвещание в четвъртък. Търговците чакат регулаторът да увеличи главните лихви с 25 базисни пункта на тази среща, отбелязва Market Watch. Така лихвата по депозитите на ЕЦБ в еврозоната ще доближи 3,5%.

Британската лира стерлинг в това време поевтинява с 0,10% - до $1,2648 за един паунд от $1,2664 за паунд при затварянето на търговията в сряда.

Цената на щатската валута по отношение на японската скочи с 0,94% ​​- до 141,41 йени за един $ против 140,09 йени за $ при приключването на вчерашната сесия. За тази седмица е планувано съвещание на Централната банка на Япония, която се чака да поддържа извънредно разхлабена парична политика.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), прибавя 0,28% в четвъртък сутринта, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,2%.

Доларът падна по отношение на китайската валута по време на днешната утринна търговия - до 7,1550 юана за долару от 7,1637 юана за $ предходния ден.

Китайската национална банка в четвъртък намали лихвения % по едногодишните заеми, издадени по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) - до 2,65% от 2,75%. Ставката е понижена за първи път от август предходната година. Китайската национална валута реагира с намаляване на решението на банката, само че по-късно мина към растеж. Доларът се повиши по време на вчерашната търговия до 7,1807 юана.

Американският парично-кредитен регулатор в сряда резервира главния лихвен % в диапазона от 5-5,25% годишно. Средните прогнози на членовете на Фед обаче сочат, че процентът ще бъде 5,6% до края на 2023 година и 4,6% до края на 2024 година. През март се чакаха по-ниски равнища - надлежно 5,1% и 4,3%.

Публикувана в края на срещата през юни, точковата графика на прогнозите (точкова графика) - диаграма, отразяваща самостоятелните упования на членовете на Управителния съвет на Фед и ръководителите на банките на Федералния запас (FRB) във връзка с лихвата проценти - демонстрира, че всичките 18 водачи на Централната банка на Съединени американски щати чакат да се поддържат ставки не по-ниски от настоящия диапазон до края на 2023 година Освен това 16 от тях считат, че лихвата ще завърши тази година не по-ниско от равнището от 5,25-5,5% годишно, т.е. чакат най-малко още едно нарастване през тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР