Щатският долар губи позиции както спрямо останалите основни валути, така

...
Щатският долар губи позиции както спрямо останалите основни валути, така
Коментари Харесай

Понижение на долара след заседания на три от важните централни банки и данни за инфлацията в САЩ

Щатският $ губи позиции както по отношение на останалите съществени валути, по този начин и по отношение на валутите от така наречен " нововъзникващи пазари " като реакция на по-слаби от предстоящото данни за инфлацията в Съединени американски щати през август.

Въпреки че американската годишна потребителска инфлация се забави през август до 2,7% от 2,9%, това надали ще откаже Фед да прибегне до трето за годината нарастване на главната рента на съвещание през последната седмица на септември, само че може да сложи под въпрос още едно покачване на лихвените ставки до края на годината. Именно тези догатки способстват за известното намаляване на зелените пари по време на търговията в късния следобяд в четвъртък.

В същото време, въпреки и предстоящи, днешните решения на ЕЦБ и АЦБ да запазят лихвените ставки без смяна способстват за повишаване на еврото и на английската лира по отношение на $, защото и двете централни банки не направиха промени в поетият от тях курс към стягане на паричната и лихвената им политика в бъдеще.

Еврото нараства с 0,5% към двуседмичен връх от 1,1700 $, до момента в който паундът се покачва с 0,4% към нов 6-седмичен връх към 1,3124 щатски $. Единствено японската йени губи позиции както по отношение на $, по този начин и по отношение на еврото и английската лира на фона на преобладаващият през днешния ден инвеститорски риск-апетит на международните фонови тържища, което анулира статута на йената като " валута-убежище ". Доларът нараства с 0,56% към 6-седмичен връх от 111,91 йени, до момента в който еврото нараства с близо 1% към двуседмичен връх от 130,81 йени.

Днешното изненадващо нападателно покачване на главната рента на Централната банка на Турция пък докара както до внезапно повишаване на турската лира, по този начин и до напредък на останалите валути от така наречен " разрастващи се пазари ". Турската лира нараства с към 2,5% по отношение на $, допринасяйки за отскок и на южноафриканският ранд с близо 2% и на съветската рубла с 1,2 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР