Щатни служтели на Гранична полиция вече отговарят за поддържката на

...
Щатни служтели на Гранична полиция вече отговарят за поддържката на
Коментари Харесай

Гранична полиция: През 2022 е предотвратено незаконното преминаване на около 164 000 души

Щатни служтели на „ Гранична полиция " към този момент дават отговор за поддържката на оградата по границата с Турция. Това съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, който инспектира границата в региона на Елхово.

" Служителите на „ Гранична полиция ", на полицията, на жандармерията, военнослужещите - те, дружно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото оборудване единствено ги подкрепя, само че то доста елементарно се преодолява. Ето за какво непрестанно работим по неговото възобновяване. До края на предходната година оборудването се поддържаше от сътрудниците от армията, които направиха големи по размер ремонтни действия. Сега на щат в „ Гранична полиция " са назначени чиновници, отвън тези с полицейски пълномощия, които поемат тези действия ", уточни той, цитират от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.



По думите му, с цел да бъде отбраната на границата ефикасна, е нужен комплекс от ограничения - както наличие на чиновници, по този начин и набор от техника /сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери/.

" За страдание, не всички са в положително положение. Полагаме големи старания за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са планове за покриване на секторите, които не са обезпечени механически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза ", добави той.

Директорът на Главна дирекция „ Гранична полиция " основен комисар Росица Димитрова посочи, че ще бъдат вложени старания към бързо правене на спецификациите и осъществяване на публичните поръчки.

" Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в изгода и в помощ на нашите сътрудници. Тук хората работят при в действителност доста сложни условия, изискват се специфични компетентности и умения. Така че инвестицията за обезпечаване на потенциал на чиновниците на Гранична полиция е приоритет за управлението на Министерство на вътрешните работи.

Колегите, които охраняват границата, се оправят доста добре на оперативно равнище. Факт е, че работим непрекъснато и изпълняваме отговорностите си. Факт е, че миграционният напън е висок. Това е регистрирано и от Европейската работа за гранична и брегова защита (ФРОНТЕКС).

На фона на този необикновен мигрантски напън, на който е подложена Европа, нашите чиновници са предотвратили противозаконното прекосяване на към 164 000 лица през миналата година. Тяхната работа е извънредно професионална – съобщи шефът на „ Гранична полиция ".

В инспекцията на оборудването взе участие и командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР