Щам на малария, устойчив на две ключови лекарства, се разпространява

...
Щам на малария, устойчив на две ключови лекарства, се разпространява
Коментари Харесай

Устойчива на лекарства малария се разпространява в Югоизточна Азия

Щам на малария, резистентен на две основни медикаменти, се популяризира стремително от Камбоджа към Виетнам, Лаос и Северен Тайланд с " ужасяващата вероятност “ да доближи Африка, предизвестиха учени, представени от Ройтерс.

Те са наблюдавали разпространяването на резистентната на медикаменти малария и по този начин са разкрили, че вариантът, прочут като KEL1/PLA1, се е развил и благодарение на нови генни разновидности е станал още по-устойчив на лекуване.

" Открихме, че се е популяризирал нападателно, заменяйки локалните маларийни паразити, трансформирайки се в преобладаващ вариант във Виетнам, Лаос и Североизточен Тайланд “, съобщи Роберто Амато, който работи в екип с английски и тайландски учени.

Все по-голям е рискът новият вариант да заплаши Субсахарска Африка, където са най-честите случаи на малария, главно измежду бебета и деца.

" Този извънредно резистентен вариант е кадърен да нахлуе в нови територии и да се снабди с нови генетични свойства, създавайки ужасяващата вероятност да се популяризира в Африка “, отбелязва Оливо Миото от Оксфордския университет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР