Шпионският скандал по никакъв начин не влияе на българо-руските отношения,

...
Шпионският скандал по никакъв начин не влияе на българо-руските отношения,
Коментари Харесай

Шпионският скандал не влияе на прагматичните ни отношения с Русия, каза Теменужка Петкова

Шпионският скандал по никакъв метод не въздейства на българо-руските връзки, които са прагматични и на база съвместен интерес, сподели през днешния ден по Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В отговор на въпрос, тя сподели, че на следващата среща на българо-руската комисия, провела се тази седмица, тематиката с ареста на ръководителя на съдружие " Русофили " и възбраните за влизане в страната на съветски жители, не са коментирани и въпросът въобще не е бил издигнат.

Коментирайки газопроводът " Турски поток ", съглашение за построяването на който беше подписано тази седмица, Петкова сподели, че не чака той да бъде спрян от Европейски Съюз, тъй като по него се работи през цялото време по европейските правила и законодателство.

Енергийният министър счита, че макар забавянето на плана, поради обжалване от отпаднали от търга за построяването му компании, при започване на 2020 година по " Турски поток " може да тръгне газ. Дори и това да не стане, България не дължи неустойки, сподели Петкова. Тя добави, че Унгария и Сърбия също имат закъснение от периодите.

България към този момент работи по 11 километра от сектора, които би трябвало да са подготвени до месец. Газопроводът ще употребява и 140 км от към този момент съществуваща инфраструктура. Голямото предизвикателство ще е построяването на частта от Провадия до границата със Сърбия.

По контракт той би трябвало да се построи за 250 дни, само че Петкова изрази вяра, че срокът може да бъде понижен. Изграждането на българския сектор ще коства на страната 2 милиарда лева, а до 2030 години приходите от директни такси за преминаващото пред него гориво ще са 9 млрд лева, сподели Петкова в отговор на въпрос.

Надявам се АЕЦ " Белене " да се случи, сподели енергийният министър в отговор на въпрос. Тя напомни, че има 13 заявки за присъединяване в процедура за избор на стратегически вложител, като измежду тях са международни водачи в сектора.

Вече имало и поръчки за изкупуване на част от тока, който " Белене " вероятно ще създава. Северна Македония била подготвена да купи 10% дял от сдружението, което ще осъществя плана, като подсигурява и изкупуване на 10% от електричеството за целия планов живот на бъдещата централа. Според Петкова доникъде 2020 година ще завърши процедурата и ще стане ясно дали АЕЦ " Белене " ще се случи.

Коментирайки модернизацията на блокове на АЕЦ " Козлодуй ", министърът уточни, че животът на пети блок през 2017 година е продължен с 30 години, като за шести блок това ще става факт при започване на идващия месец.

В отговор на въпрос, Петкова уточни, че България ще се бори и за опазване на въглищните централи, които обезпечават 46% от тока на страната, а през зимата 60 на 100 от нужните количества сила. " Ще им удължим живота, както вършат други страни от Европейски Съюз, като Полша, да речем ", акцентира Петкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР