Шпионският скандал е на фона на едно силно обтягане на

...
Шпионският скандал е на фона на едно силно обтягане на
Коментари Харесай

Валерий Тодоров: Шпионската афера може да доведе до обезлюдяване на българското посолство в Русия

Шпионският скандал е на фона на едно мощно разтягане на връзките на Запада с Русия и риска светът да влезе в ъгъл на борба с придвижване по две оси - едната Съединени американски щати и Европейски Съюз, а другата - Китай и Русия. Това съобщи журналистът Валерий Тодоров. Той изрази вяра, че с безапелационните доказателства, които ще даде прокуратурата, ще се разсее чувството за придвижването по политическата обстановка.
Отзоваването на съветски дипломати поради шпионската спекулация в интерес на Русия може да докара до обезлюдяване на българското посолство, сподели още той.

" Това е следващата рецесия в българо-руските връзки. Факторите са външни, не са свързани директно с връзките сред България и Русия. Винаги в такава обстановка мен ме е тревожила мярката - до каква степен тя е съответна на обстановката и риска да обезлюдим българското посолство, защото ние не разполагаме с подобен боеприпас от дипломати, които можем да изпратим в квалифициран тип. Това неизбежно ще снижи равнището и на връзките и на експертната оценка ", разяснява Валерий Тодоров.

Според политолога Антоний Гълъбов ние имаме проблем с пазенето на информация и с българските чиновници. В това отношение никой не си прави илюзии, че Руската федерация има своите ползи и ще ги преследва непрестанно.

" През последните месеци доста ясно беше декларирано, че Руската федерация ще построява връзките си с България само и единствено на личния си интерес. Така че ние нямаме работа със самата Руска федерация. Ние имаме проблем с висши позиции в България. В това отношение за мен е значимо следствието да доближи безапелационни заключения и това да е следващ мотив да се премисли и кадровия асортимент, метода на надзор върху тези позиции и цялостната политика за сигурност на информацията, тъй като ние сме част от Алианса към този момент 17 години. Ние трябваше да имаме едно цяло ново потомство от офицери по сигурността, които не са толкоз склонни да повтарят старите модели на руските школи. Колко и съвършени да са защитните системи, човешкият фактор е главният ", разяснява Гълъбов.

Големият проблем е, че ние към момента не можем да определим отношението си към Русия, сподели още Тодоров.

" Това не е единствено наш проблем, проблем е и на нашите съдружници. Каква Русия е нужна, постоянна - нестабилна, с Путин - без Путин? Както виждате Съединени американски щати към този момент оповестиха, че Русия е зложелател. Внимателно разграничиха връзките с Китай. Въпросът е за нас - Русия зложелател ли е, или не е ",
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР