Шпиономанията завладява Русия. Ръководителят на SVR, руската служба за външно

...
Шпиономанията завладява Русия. Ръководителят на SVR, руската служба за външно
Коментари Харесай

Шпиономанията завладява Русия: Кремъл подозира, че САЩ ще се намесят на изборите

Шпиономанията превзема Русия. Ръководителят на SVR, съветската работа за външно разузнаване, твърди, че Съединени американски щати възнамеряват да се намесят в акцията за преизбиране на Владимир Путин. По думите му руснаци, приключили американски просветителни стратегии могат да бъдат мобилизирани, с цел да служат като евентуална „ пета колона “.

Руският разузнавач Сергей Наришкин споделя, че Съединени американски щати възнамеряват да „ задействат “ руснаци, приключили „ Фулбрайт “, Summer Work Travel, гимназиаленият Flex или други стратегии за продан.

Така те ще „ заменят несистемната съпротива, която избяга всеобщо на запад и се трансформира в главен детайл на петата колона ”

Русия значително забрани стратегиите си за учебен продан със Съединени американски щати. Това се случи на фона на влошаващите се  връзките при започване на 2010 година Но забележките на Наришкин демонстрират за първи път, че някогашните съветски студенти, които са били на продан в Съединени американски щати,, могат да се преглеждат като евентуална опасност за сигурността. Броят им повече от 80 000 души.

„ Очевидно е, че в навечерието на президентските избори в Русия американците се възползват от най-малката опция да „ разклатят “ вътрешнополитическата обстановка в нашата страна “, сподели Наришкин. „ Не е надалеч времето, когато Държавният департамент ще поеме контрола над учениците в англо-американските детски градини и учебни заведения. “

Наблюдатели споделиха, че службите за сигурност са ангажирани с „ шпиономания “

Академици и други откриватели, свързани с непознати държавни управления, са били пометени в следствия за шпионаж.

Най-малко трима учени, участващи в съветската стратегия за хиперзвукови ракети, бяха упрекнати в държавна измяна. Това провокира митинги от сътрудници и опасения, че минали връзки с непознати институции могат да привлекат вниманието на службите за сигурност.

Програмите за продан в миналото са били възприемани като знак за авторитет. Възпитаниците им включват видни прокремълски фигури като Маргарита Симонян, началник на държавно финансираната RT. Тя е прекарала известно време като гимназиален възпитаник по продан в дребното градче Бристол, Ню Хемпшир през 1995 година

Откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, съветските съдилища стопираха работата на англо-американското учебно заведение в Москва

То бе основано с цел да обслужва децата на задгранични дипломати в края на 40-те години на предишния век. Властите също по този начин не разрешиха дългогодишното партньорство за свободни изкуства сред Санкт Петербург Държавен университет и лицей Бард в Ню Йорк.

Миналата година Съединени американски щати упрекнаха Кремъл, че желае да тормози децата на дипломати, откакто разгласи англо-американското учебно заведение за „ задграничен сътрудник “.

„ В продължение на 74 години Съединени американски щати и Русия признаваха нашия съвместен интерес да подсигуряваме, че подвластните от двете страни деца имат достъп до просветителни благоприятни условия без излишно спиране или тормоз “, се споделя в изказване на Държавния департамент. „ Последните дейности на съветското държавно управление непосредствено подкопаха този принцип. “

Десетки хиляди руснаци, които се опълчват на съветската инвазия в Украйна избягаха в чужбина

Оттогава търсенето на врагове на страната в Русия продължава с бързи темпове. Кремъл допуска, че Западът ще се опита да се намеси в преизбирането на Путин.

Забележките на Наришкин пристигнаха след детонацията в случаите на държавна измяна в Русия през 2023 година, Независимата правна неправителствена организация First Department съобщи, че наклонността е мощно подбудена от войната в Украйна и желанието на службите за сигурност да покажат, че сполучливо извършват своята контраразузнавателна функционалност.

„ Смятам, че повече от 100 каузи за държавна измяна са заведени тази година и техният брой продължава да пораства “, сподели Евгений Смирнов, юрист от Първо ръководство. „ Прагът на сензитивност на службите за сигурност бързо понижава. Разпространението на вести за Украйна, прехвърлянето на няколкостотин рубли или желанието да изоставен страната започнаха да се признават за държавна измяна. Провокациите заслужават особено внимание, тъй като това е сигнал, че ФСБ зпълнява квотите – броят хора, изпратени в лагери за изменничество. “

Източник: The Guardian/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР