Шотландия е малка страна с население от около 5 милиона

...
Шотландия е малка страна с население от около 5 милиона
Коментари Харесай

Нещата, които дължим на шотландците

 Шотландия

Шотландия е дребна страна с население от към 5 милиона и половина души. Но въпреки и малко като брой, жителите на планинската страна са подарили на света доста потребни изобретения. Нека забележим лист с нещата, които са измислени от шотландците:

Велосипедът с педали

Съвременният модел на велосипеда с педали е бил изобретен през 1839 година от Къркпатрик МакМилан, който живял в малко селце в графство Дамфришър, Шотландия.

Телевизията

Независимо че малкия екран е резултат от работата на доста изобретатели, шотландецът Джон Лоуги Бърд е един от пионерите. Той е прочут като първият човек, който е предал черно-бяло изображение на обект от разстояние. На фотографията (по-долу) виждате първото изображение, възпроизведено от устройството на Бърд.

BBC

BBC е най-старата национална излъчваща организация, учредена от шотландеца Джон Рейс през 1922 година.

Шерлок Холмс

Знаменитият книжовен персонаж е основан от Артър Конан Дойл, който е роден през 1859 година в Единбург.

Хокеят на лед

Макар за татковина на актуалния хокей на лед да се счита към момента Канада, за неговото раждане са способствали шотландците. През 1800-те шотландските бойци пристигнали на работа в Канада, носейки със себе си хокея на трева, а по-късно почнали да играят на него и на лед.

Тостерът

Първият модел електрически тостер бил създаден през 1893 година от Алън Макмастър от Единбург. Тостерът се наричал The Eclipse (Затъмнението).

 първото телевизионно изображение

Мармаладът

Първият мармалад бил подготвен от Джанет Кейлър от шотландския град Дънди още през 18 век. Жената просто сварила портокали със захар, а сладкият усет по този начин се харесал на всички, че през 1797 година фамилията разкрило първата фабрика за производството на мармалад.

Макадамовият път

Технологията на строителство на пътища с макадамова настилка била създадена от шотландския инженер Джонлаудон Макадам (1756-1836).

Аспиринът

Доктор Томас Джон МакЛагън създал аспирина през 1876 година в Дънди, Шотландия.

Водонепроницаемият плат

Водонепроницаемият плат бил патентован от шотландеца Чарлз Макинтош през 1823 година.

Марката Speedo

Световноизвестната австралийска компания за плувни артикули била учредена от Александър Макрей, родом от Шотландия, който емигрирал в Австралия през 1910 година.

Олимпийските игри за роботи

Олимпийските игри за роботи са към този момент действителност. Първите надпревари са били през 1990 в Глазгоу, като в тях са взели присъединяване 68 роботи от 12 страни.

Бирата Kirin Ichiban  

Бирата Kirin Ichiban се нарежда като японска премиум бира, само че в действителност пивоварната на тази компания била учредена от шотландеца Томас Блейк Гловър, който живял в Япония през 1800 година

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР