Шолц оправда нежеланието си да достави Taurus на Киев със

...
Шолц оправда нежеланието си да достави Taurus на Киев със
Коментари Харесай

Шолц оправда нежеланието си да достави Taurus на Киев със способността им да поразяват цели в Москва

Шолц оправда нежеланието си да достави Taurus на Киев със способността им да поразяват цели в Москва.

„ Ракетите Taurus имат обхват от 500 км и в случай че се употребяват погрешно. Те могат да ударят съответна цел някъде в Москва “.

Това сподели Шолц по време на диалог с жители в Дрезден. Разговорът е качен на уеб страницата на немското държавно управление.

Канцлерът също по този начин акцентира, че с цел да се обезпечи надзор върху потреблението на Taurus, ще бъде належащо изпращането на немски боен личен състав в Украйна. Това обаче, както увери Шолц, е изключено.

„ В нашия случай това би означавало, че би трябвало да участваме в спора, с цел да можем да създадем това. Смятам това за невероятно “, заключи той.

По-рано Шолц на конференция, проведена от организация DPA, се разгласи срещу доставката на Украйна на крилати ракети Taurus, като изясни отхвърли да ги даде с заплахата страната му да бъде въвлечена в спора. Канцлерът означи, че е „ доста отчаян “ от „ липса на баланс “ сред това, от което Киев в действителност се нуждае, и полемиките за Taurus.

На 22 февруари Бундестагът (Парламентът на Федерална република Германия) поддържа резолюцията на фракциите на ръководещите партии (Социалдемократическата партия на Германия – SPD, Зелените и Свободната демократическа партия – FDP, либералите), която съдържа апел за прекачване на далекобойни оръжия на Украйна.

В документа се споделя, че дълготрайната военна поддръжка за Украйна „ включва доставката на нужните спомагателни бойни системи с огромен обхват и муниции “. Така че тя „ да може да прави целенасочени удари по стратегически значими цели, ситуирани надълбоко в тила “ на съветските сили.

Крилатите ракети Taurus обаче не се загатват непосредствено в текста.

В същото време Бундестагът гласоподава срещу резолюцията, препоръчана от фракцията на опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз. В него консерваторите категорично настояха Taurus да бъде доставен в Украйна.

Преди 10 години за Бундесвера бяха закупени към 600 такива ракети. Taurus се смятат за аналог на английските Storm Shadow, които към този момент са доставени в Украйна. Но имат доста по-голям обхват на деяние – 500 км. През май 2023 година тогавашният министър на защитата на Англия Бен Уолъс удостовери обстоятелството, че Лондон е трансферирал в Украйна ракети Storm Shadow, чийто обхват на поразяване е към 250 км.

Източник: DPA/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР