Шокиращо: нова кола на лизинг може да излезе от 5

...
Шокиращо: нова кола на лизинг може да излезе от 5
Коментари Харесай

Лизингът на автомобил - 5 пъти по-евтин от целевия заем

Шокиращо: нова кола на лизинг може да излезе от 5 до 7 пъти по-евтино, в сравнение с в случай че си я купи човек с потребителски заем.

„ Появиха се лихви по автолизинг под 1 %. Става дума за отчасти субсидирани от производителите лихви “. Това сподели извънредно за „ Банкеръ “ Борислав Тодоров, съпредседател на Българската асоциация за лизинг.

От инспекция, която направи редакцията се откри, че междинната цена на потребителските заеми за покупка на кола, теглени от банки е не по-ниска от 7-8 %. Така субсидираният лизинг е към 7 пъти по-евтин от потребителския заем.

На конкурентна цена предлага този тип заеми "УниКредит Булбанк " - 6.9 на 100. Кредитът се отпуска за период от 10 години, а потребителят може да го употребява както откри за добре - да заплати колата напълно или да контракти разсрочено заплащане с закрепени месечни вноски.

От "Банка ДСК " оповестиха за вестника, че формалната им рента по потребителските заеми, в това число и такива, които да се употребяват за пазаруване на кола, е малко над 13 %. Ако заплатата на претендента обаче е висока и той одобри тя да му се изплаща през "Банка ДСК ", както и в случай че се изпълнят редица други условия на банката, процентът по заема може да падне до 4.8 на 100.

Политиката на "Райфайзенбанк България " в такива покупко-продажби е сходна. Ако физическото лице - кредитоискател има компания, чиято сметка е в банката, а по едно и също време с това има и персонална сметка в нея, лихвата пада до 4.9 %.

Тези образци демонстрират, че най-ниската рента по автолизингова скица е най-малко 5 пъти по-малка даже от минималните лихвени проценти по банковите заеми за закупуване на кола.

Според Борислав Тодоров, реверансите към лизингополучателите (става дума за лихви към и под 1%) се правели най-вече за създадени в Германия коли. Местните бизнесмени били толкоз мощно обезпокоени от миналогодишния спад, траял цели три тримесечия, че последвалия лек напредък през четвъртото тримесечие не съумял да разсее страховете им от задаваща се криза. Затова те поемали до 50% от пазарните лихви по лизингите, които за България сега са сред 2.6 и 3 %.

Имало даже прецеденти - на аграрни изложби у нас компании почнали да оферират машини на лизинг при нулеви лихви. Въпреки че общоприетата пазарна рента за земеделска техника била сред 1.9 и 2.3 на 100.

И по този начин: за покупката на нов автомобил има два съществени финансови инструмента - лизинг и потребителски заем. Но сравнението сред тях надалеч не се изчерпва единствено със съпоставката на процентите, които оскъпяват цената му.

С потребителски заем може да се купи кола на остаряло, която да се изплаща съгласно периода на заема - до 10 години. Докато лизингът - с неговия оптимален период от 60 месеца (5 години) - е предопределен за нови возила. За покупка на съвсем нови МПС-та (на 20 000-50 000 километра) се оферират 3-годишни лизингови схеми.

Друга разлика е, че при автомобилните лизинги има наложителна първична вноска, чийто размер е от една до шест месечни вноски. При заема сходно "самоучастие " не е належащо.

По отношение на собствеността - при лизинга, до момента в който не бъдат изплатени всички вноски, автомобилът остава благосъстоятелност на лизинговата компания. Така тя е сигурна, че автомобилът няма да бъде продаден прибързано. И още - в случай че клиентът изпадне в усложнение и не може да обслужва лизинга, компанията приключва контракта и си взима возилото назад.

При заема, длъжникът става притежател на автомобила незабавно и стартира да изплаща вноските си към банката. Така, в случай че изпадне в усложнение, може да го продаде и да си купи нещо по-евтино. Или пък да измисли друго решение, което няма да му отнеме автомобила.

Разлика има и в метода на погашение. При заема, месечните вноски са идентични за целия интервал на контракта. При лизингите е малко по-различно. Има две по-големи вноски - първата (авансовото плащане) и последната (остатъчната стойност). През останалия интервал на контракта, вноските са идентични.

В последна сметка, в случай че човек има заделени средства и сигурен приход, лизингът е с по-ниска сума, по-малък период за погашение и постоянно предлага гаранционен сервиз за автомобила. Минус е, че постоянно процедурата по контракта е много по-тромава, до момента в който потребителски заем може да се изтегли и за часове. А както доста добре знаем, постоянно факторът "време " дефинира сключването на преференциална договорка.

"Самоучастието " в цифри

Вземанията по контракти за финансов лизинг на леки коли са 1.588 милиарда лева в края на септември 2019 година, демонстрират последните данни на Българска народна банка. Те нарастват с 13.3% (186.7 млн. лева.) на годишна база и с 4.4% (66.8 млн. лева) спрямо края на второто тримесечие на 2019 година. Относителният им дял се усилва от 37.6% в края на септември 2018 година до 39.1% в края на същия месец на 2019 година.

Лизингите в бранш "Домакинства " възлизат на 648.7 млн. лв.. Размерът им нараства с 28.6% (144.4 млн. лева.) по отношение на края на септември 2018 година, а спрямо края на юни 2019 година - с 13.5% (76.9 млн. лева.). Относителният дял на вземанията от фамилиите в общия размер на вземанията по финансов лизинг нараства от 13.5% - в края на септември 2018 година, до 16% - в края на септември 2019 година.

В края на третото тримесечие на 2019 година, вземанията по контракти за финансов лизинг в бранш "Товарни и лекотоварни коли " са 1.349 милиарда лева, като се усилват с 11.2% (136.1 млн. лева.) по отношение на края на септември 2018 година и понижават с 1.3% (17.2 млн. лева.) спрямо края на юни 2019 година. Относителният им дял в общия размер на вземанията по финансов лизинг се покачва от 32.5% в края на септември 2018 година до 33.2% в края на същия месец на 2019 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР