Шокиращи факти за Божи гроб разкриха археолози. Разкритията им пишат

...
Шокиращи факти за Божи гроб разкриха археолози. Разкритията им пишат
Коментари Харесай

Шокиращи разкрития за Божи гроб! Легендите са истина

Шокиращи обстоятелства за Божи гроб разкриха археолози. Разкритията им пишат една напълно нова история.

Гробницата на Исус, Божи гроб, е покрита с храма Възкресение Христово в Йерусалим. Той е издигнат от император Константин Велики към 300 години след разпъването на Исус Христос.

Около построяването на храма и самия Божи гроб се носят куп митове. Уповавайки се на историите, измислени или не, археолозите от години изследват това неповторимо място, търсейки действителни доказателства за миналите събитие и историята му.

Едно от последните разкрития археолозите дължат на образците от цимент, открити в гробницата. Те им разкриват както следи от най-първия ѝ вид, по този начин и удостоверяват, че тя няколко пъти е била обновявана и преустройвана в идващите епохи.

Легендата гласи, че Божи гроб е открит при започване на IV век от императрица Елена – майката на Константин. В ролята си на първия християнски император на Рим той пренесъл столицата в Константинопол. Малко по-късно към Божи гроб бил издигнат храмов комплекс, просъществувал 700 години. Той е опустошен при започване на XI век от арабските завоеватели. Твърди се, че това е станало причина и за Първия кръстоносен поход през 1095 г.

 Възкресение Христово, Йерусалим

Връщайки си Йерусалим, кръстоносците възстановили част от оборудването и построили храма Възкресение Христово във типа, в който той достигнал до нас. До предходната година се смяташе, че гробницата е унищожена. След извършена реституция в храма обаче се оказа, че там стои надгробен камък, подложен през 1555 година, антична плоча, както и остатъци от основите.

За да изяснят възрастта на оборудването, учените са откъртили няколко фрагмента от строителния цимент и от античната плоча. Резултатите демонстрират, че гробницата е построена към 345 година от н.е. – в епохата на ръководство на Константин и неговите синове Константин II и Констанций II. Това досега е най-сериозният вероятен мотив в интерес на легендата, че гробницата фактически може да е издигната от император Константин и неговата майка.

За да няма комплициране, учените дебело акцентират, че до този миг няма нито едно доказателство, че в пещерата, скрита под плочата, в действителност е бил заровен Христос. Голяма част от пещерата остава заровена под камъните на първичната гробница и по-късните уреди.

 Йерусалим

Бъдещите проучвания обаче ще се заема тъкмо с това – да се обясни дали тялото на Месията е или е било положено там, както и да преброят какъв брой тъкмо пъти е унищожавано и съграждано още веднъж това място за седемнадесетте си века живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР