Шофьорите в социалистическа Венецуела отдавна се радват на най-евтиния бензин

...
Шофьорите в социалистическа Венецуела отдавна се радват на най-евтиния бензин
Коментари Харесай

Венецуелците преминават на бартер, бензинът е почти безплатен

Шофьорите в социалистическа Венецуела от дълго време се радват на най-евтиния бензин в света , като горивото е толкоз мощно субсидирано, че цялостен контейнер в наши дни коства дребна част от американско пени .

Но стопанската система е толкоз затруднена, че в този момент водачите заплащат за зареждане с малко храна, бонбон или просто цигара .

Хиперинфлацията докара хартиената валута " боливар " на Венецуела до ненужна за приемане. Без пари в портфейлите си, водачите постоянно предават на чиновниците на бензиностанциите торба с ориз, олио за готвене или каквото и да е .

" Можете да платите с цигара . По дяволите, за никого не е загадка, че не коства нищо ", разяснява Орландо Молина, пълнейки своята кола в Каракас.

Бензинът е толкоз на ниска цена, че чиновниците на станции даже не знаят цената . Понякога водачи не заплащат въобще нищо .

Тази бартерна система без никакви пари, въпреки и будеща злоба измежду водачи, отвън страната, е единствено още един признак на проблемите във Венецуела.

Южноамериканската нация от към 30 милиона души е обхваната от задълбочаваща се политическа и икономическа рецесия . Хората живеят с възприятие, че всичко от насилствени улични митинги до огромно прекъсване на тока може да хвърли живота им в безпорядък всеки миг .

Повече от 4 милиона венецуелци избягаха от страната през последните години, избягайки от ниските заплати, лечебни заведения, неналичието на съществени услуги и неналичието на сигурност.
 Американски компании въпреки всичко ще добиват нефт във Венецуела
Американски компании въпреки всичко ще добиват нефт във Венецуела

Решение на Белия дом

Международният валутен фонд разяснява, че през тази година се чака инфлацията да доближи зашеметяващите 200 000% . Венецуела смъкна пет нули от своята валута предходната година в ненужен опит да бъде в крайник с инфлацията. Растящите цени бързо погълнаха новите деноминации.

Най-малката банкнота, 50 боливара, коства към четвърт от американската стотинка. Градските рейсове и даже банките не го одобряват. Най-голямата банкнота, 50 000 боливара, се равнява на 2,50 $ .

Венецуела, която има най-големите ресурси от нефт в света, в миналото беше богата . Но стопанската система изпадна в колапс поради това, което критиците разказват, като две десетилетия на корупция и неприятно ръководство при социалистическо ръководство .

Властта на президента Николас Мадуро е оспорвана от опозиционния политик Хуан Гуайдо, който има поддръжката на Съединени американски щати и над 50 други страни.

На фона на икономическия провал, Мадуро не подвигна значително цените на бензина , тактика , която евентуално бе засилена след бурни митинги , които принудиха президента на Еквадор да се откаже от проектите си за преустановяване на дотациите за гориво там .
 Рекордна инфлация във Венецуела
Рекордна инфлация във Венецуела

Тежки дни за латиноамериканската страна

Мадуро призна, че държавната петролна компания PDVSA губи милиарди долари годишно заради несъответствието сред цената на бензина и индустриалните разноски.

Исторически най-високата цена за един контейнер с венецуелски бензин е коствал еквивалента на няколко американски стотинки . Поради инфлацията и девалвацията на валутата, това се намали още повече.

Жителката на Каракас Мария Перес разяснява, множеството водачи на драго сърце биха платили същинската цена на бензина , в случай че държавното управление употребява средствата за инвестиция .

" Нашите пътища са непоносими . Има големи дупки - кратери, които освен повреждат нашите коли, само че и излагат живота ни на риск ", добавя тя.

Бензинът в столицата на Венецуела Каракас, не е ваксиниран от дефицит. Длъжностните лица упрекват дефицита с американските наказания против PDVSA.

Служителят на бензиностанция Орландо Годой демонстрира храната и напитките, които получи от водачите - торба с брашно за готвене, олио за готвене, бутилка сок от манго. Той работи за минимална заплата, която възлиза на няколко $ на месец, тъй че храната оказва помощ да изхрани фамилията си.

" Много хора се идват, казвайки, че нямат пари. Идеята е да се помогне на хората, тъй като венецуелците минават през доста сложна обстановка . "
 Мадуро: Пристигнаха два самолета съветски съветници
Мадуро: Пристигнаха два самолета съветски съветници

Напрежение във Венецуела
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР