Шофирането в аварийните ленти на автомагистралите (т.н. лента за принудително

...
Шофирането в аварийните ленти на автомагистралите (т.н. лента за принудително
Коментари Харесай

Три месеца без книжка и 1000 лв. глоба за каране в аварийната лента


Шофирането в спешните ленти на автомагистралите (т.н. лента за наложително спиране) към този момент ще се санкционира с лишаване на книжката за три месеца и санкция от 1000 лв..

Това реши Народното събрание в четвъртък при окончателното приемане на второ четене на следващите промени в Закона за придвижване по пътищата.

Предложението беше направено от Георги Свиленски и група депутати от Българска социалистическа партия и събра съвсем цялостно единогласие 133 гласа " за " и един срещу.

Досега нямаше категорично посочена глоба за шофиране в спешната лента. То на процедура бе приравнено с „ погрешно придвижване по пътното платно “, което се глоби с санкция от 20 лв., която може да стигне до 100 лв., когато неправилното придвижване основава заплаха от злополука.

В последните месеци зачестиха случаите, някои от тях и със смъртни случаи, провокирани от всеобщо употребяващите спешните ленти по автомагистралите водачи.

Най-фрапиращ бе казусът през април в първия ден след Великден, когато движещ се с висока скорост по спешната лента на автомагистрала „ Хемус “ автомобил умъртви двама мъже, застанали наоколо до аварирала поради неприятното време кола.

През юли четирима души бяха ранени, когато по същия метод бе ударена кола за спешна помощ, спряла поради злополука на автомагистрала „ Тракия “.

В началото на септември пък снимано от водач видео сподели по какъв начин поради колите в спешната лента на „ Тракия “, возеща болно дете кола за спешна помощ не може да си пробие път в задръстването.

В четвъртък народните представители задължиха водачите на коли да се изтеглят колкото се може по-бързо от релсовия път на градския превоз при доближаване на трамвай. Това обвързване към този момент ще се отнася и за рейсовете на публичния превоз, откакто бе признато, че те могат да се движат по трамвайните релси.

С измененията в закона се трансформират се условията за придобиване на дееспособност - шофьорска брошура ще се придобива след приключен десети клас. Досега дееспособност можеше да бъде добита след приключен осми клас.

На водач е неразрешено да ръководи пътно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, гласоподаваха още депутатите.

Досега в закона беше записано, че възбраната е за ръководство на пътно транспортно средство под влияние на алкохол и/или наркотични субстанции или техни аналози.

Така всяка позитивно регистрирана проба за опиати ще бъде третирана по този начин, както се третират нарушаванията от водачи, използвали алкохол., разясни ръководителят на Комисията по превоз Халил Летифов. И посочи, че до момента в който при алкохола до 0,5 промила централизация на алкохол в кръвта не се глоби, при опиатите тази приемливост е нула.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР