Широко отразената инициатива на Русия да предостави на Италия специалисти

Широко отразената инициатива на Русия да предостави на Италия специалисти ...

Италианците се оплакват от негодна руска помощ.


Широко отразената инициатива на Русия да предостави на Италия специалисти и оборудване за борба с коронавируса може да се окаже чисто политически ход с малка практическа полза за хилядите болни в страната и даже да застраши сигурността на НАТО, пише италианският в. „Ла Стампа“ в своя публикация днес.

„Високопоставени политически източници посочиха пред „Ла Стампа“, че „80% от доставеното от Русия е почти или напълно безполезно“, пише изданието. Според информацията му става дума за оборудване за бактериологична дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и подобни. Това е оборудване, полезно за различен тип криза от тази в страната. На този фон Китай предостави на Италия апарати за изкуствено дишане и защитни пособия - все неща, които веднага влизат в употреба.

Според източниците на „Ла Стампа“ истинската цел на акцията, уредена след телефонен разговор между Владимир Путин и премиера Джузепе Конте, е геополитическа: „Путин вижда в коронавируса възможност физически да присъства на италианския театър, а италианският премиер не се притеснява да търси подкрепа в трудната ситуация и да затвърди приятелството си с политическото ръководство в Москва“.

По-нататък в статията се обяснява и „физическото присъствие“: цялата операция е на руското Министерство на отбраната, а не това на здравеопазването; изпратени са само военни, като сред тях има и такива, които са участвали в други акции, където „бактериологичната война се е преплитала с операции на разузнаването“.

Като конкретни примери са дадени ген. Сергей Кикот (експерт по антракса), полк. Вячеслав Кулиш (експерт по защитното облекло, работил по направленията на еболата и чумата), полк. Генади Еремин (специалист по бактериологичните оръжия, работил по програми срещу треската по свинете).

Отбелязва се, че тези и други руски военни сега имат право да се придвижват свободно на италианска територия, в т.ч. край бази на НАТО.

„Ла Стампа“ задава ред въпроси към властите, които остават без официален отговор – какво точно е договорено между Путин и Конте, защо не е имало последващи разговори на равнище външни министри и какво точно е било доставено на Италия. За момента единствено е ясно, че Рим не е плащал нищо на Москва. „Щедростта, обаче, е с висока цена“, отбелязва италианският вестник.

Източник: standartnews.com