Широко непопулярният палестински президент Махмуд Абас е изправен пред нарастващ

...
Широко непопулярният палестински президент Махмуд Абас е изправен пред нарастващ
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас натрупва натиск върху враждебния палестински президент Абас

Широко непопулярният палестински президент Махмуд Абас е изправен пред възходящ яд по улиците на окупирания Западен бряг, до момента в който Израел води своята война против Хамас в Газа.

Смята се, че 88-годишният водач не е в контакт с възходящото обезсърчение на палестинския народ и гневният отговор на Израел на офанзивите на Хамас от 7 октомври единствено изостри тяхното неодобрение.

След ракетен удар по Болницата в Газа тази седмица провокира ново отвращение, стотици палестинци излязоха по улиците в рядка проява, викайки " Абас се отдръпна! " преди да бъде разпилян от силите за сигурност.

Абас управлява Палестинската власт (ПА) в продължение на 18 години, само че има единствено лимитирана власт над Западния бряг и никаква над Газа, където властта беше принудително свалена от Хамас през 2007 година

На на международната сцена Абас се вкопчи в неосъществените обещания на Споразуменията от Осло от 1993 година

ПА трябваше да бъде първа стъпка към самостоятелна палестинска страна, само че договарянията бяха в застой повече от десетилетие.

Абас беше безпомощен против бързото разширение на израелските селища и военния надзор в Западен бряг и анексираният Източен Йерусалим, и двете окупирани от 1967 година, раздробявайки това, което трябваше да бъде прилежаща палестинска територия.

Актитор на акцията на Avaaz: „ Нито Хамас, нито Фатах могат да настояват, че съставляват палестинския народ „

Насилието против палестински цивилни от израелски заселници и конфликтите сред израелската войска и палестински въоръжени групировки се усилиха.

Условията единствено се утежниха след образуването на най-крайнодясното държавно управление на Израел в историята през декември, под управлението на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Отстранен президент

„ Абас заложи на интернационалната общественост, вярвайки, че тя ще принуди Израел да се отдръпна от окупираните територии, с цел да даде на палестинците страна “, сподели Убай Ал-Абуди, шеф на Bisan Center for Research and Development, мозъчен концерн със седалище в Рамала.

„ Международната общественост обаче сподели, че не я е грижа за кръвта, пролята от палестинците и тяхното страдалчество, отсам и националния яд “, сподели Абуди AFP.

Абас остава настрани след изненадващото нахлуване на Хамас, което остави 1400 жертви – основно цивилни, съгласно израелски публични лица – при най-тежкото нахлуване, претърпяно от Израел от оповестяването на независимостта му през 1948 година

Интензивни ответни въздушни удари и артилерийски залпове са предизвикали гибелта на минимум 4651 души в Газа, съгласно следеното от Хамас министерство на опазването на здравето.

Бомбардировката провокира отвращение в целия арабски свят.

Експертите споделят, че Хамас и Израел нарушават интернационалното право, само че какво значи това?

Много палестинци, без значение от тяхната политика, показаха поддръжка за Хамас в обществените медии. Абас провокира гнева си тази седмица с коментар, обявен от формалната палестинска осведомителна организация, че „ политиките и дейностите на Хамас не съставляват палестинския народ “. Изявлението беше оттеглено.

На идващия ден ракета удари болничното заведение Ал-Ахли в Газа, оставяйки десетки, може би стотици убити. Имаше демонстрации в Западния бряг, откакто Хамас упрекна Израел. Израел настоя, че детонацията е породена от несполучлива ракета, изстреляна от бойци на Ислямския джихад.

Дори преди последната война Абас беше мощно неизвестен, до момента в който поддръжката за мирни договаряния намаляваше.

Седемдесет и осем % от палестинците желаеха Абас да подаде оставка, съгласно изследване, оповестено през септември от Палестинския център за политика и изследвания.

Около 58 % декларират, че поддържат „ въоръжената битка “ за преустановяване на израелската окупация, спрямо 20 % в интерес на съглашение посредством договаряния и 24 % за „ мирна опозиция “.

Противниците на Абас считат, че „ палестинската власт от ден на ден се асимилира, или посредством безучастие, или посредством съдействие в региона на сигурността, към политиката на Израел “, сподели Ксавие Гинар, политолог, експерт по палестинските територии.

Имаше същинско чувство, че „ Абас не беше в положение да реагира на протичащото се в Газа “, сподели Гинар от основаната в Париж Noria Research.

Хю Ловат, анализатор към Европейския съвет за интернационалните връзки, сподели, че „ защото палестинското публично въодушевление се втвърдява още повече в поддръжка на въоръжената опозиция, ПА рискува да бъде пометена, в случай че продължи да пренебрегва публичното мнение.

Абас ще бъде в допълнение отслабен, сподели той, защото „ Съединени американски щати и Израел тласкат ПА да да подхващат по-строги ограничения против Хамас и други въоръжени групировки на Западния бряг – което в допълнение ще подкопае публичната му позиция “.

Омар Хатиб, който взе участие в проява в Рамала в петък в поддръжка на палестинците от Газа, даде унищожителна оценка на Палестинските управляващи.

„ Съпротивата се изправя против Израел в Газа, а ние се изправяме против управляващите тук, тъй като това е просто инструмент в ръцете на окупацията да ни репресира на Западния бряг “, сподели той.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР