Шинейд О’Конър, певица-суперзвезда и неконформист през целия живот

...
Шинейд О’Конър, талантливата ирландска певица и текстописец, която стана суперзвезда
Коментари Харесай

Шинейд О’Конър, талантливата ирландска певица и текстописец, която стана суперзвезда в средата на 20-те си години и беше известна както с личните си борби и активизъм, така и със своята яростна и експресивна музика, почина на 56 години.

„С голяма тъга съобщаваме за кончината на нашата любима Шинейд. Семейството и приятелите й са съсипани и поискаха уединение в този много труден момент“, се казва в изявление на семейството на певицата. Не беше разкрита причина.

Разпознаваема по бръснатата си глава и с многооктавно мецосопрано с изключителен емоционален обхват, О’Конър започва кариерата си, пеейки по улиците на Дъблин и скоро се издига до международна слава.

Тя беше звезда от дебютния си албум от 1987 г., The Lion and the Cobra, и се превърна в сензация през 1990 г. с кавъра си на баладата на Принс „Nothing Compares 2 U“, кипящо, разтърсващо изпълнение, което оглави класациите от Европа до Австралия и бе подчертано от промоционален видеоклип, включващ сивооката О’Конър в интензивен близък план.

“Nothing Compares 2 U” получи три номинации за Грами и беше представената песен в нейния всепризнат албум I Do Not Want What I Haven’t Got, който помогна на Rolling Stone да я обяви за изпълнител на годината през 1991 г.

Другите музикални заслуги на О’Конър включват албумите Universal Mother и Faith and Courage, кавър на „You Do Something to Me“ на Cole Porter от албума за набиране на средства срещу СПИН Red Hot + Blue и бек вокали в „Blood of Eden“ на Peter Gabriel. Тя получи осем номинации за Грами и през 1991 г. спечели за най-добро алтернативно музикално изпълнение.

Тя беше неконформист през целия живот – тя каза, че е обръснала главата си в отговор на звукозаписни ръководители, които я притискаха да бъде традиционно бляскава.

Критик на Римокатолическата църква много преди твърденията за сексуално насилие да бъдат широко разпространени, О’Конър направи заглавия през октомври 1992 г., когато скъса снимка на папа Йоан Павел II, докато се появяваше в предаването Saturday Night Live на NBC и заклейми църквата като враг.

О’Конър обяви, че се оттегля от музиката през 2003 г., но продължи да записва нов материал. Последният й албум беше I’m Not Bossy, I’m the Boss, издаден през 2014 г., и тя изпя тематичната песен за Сезон 7 на Outlander.

През 2018 г. О’Конър прие исляма и прие името Шухада’ Давит, по-късно Шухада Садакат — въпреки че тя продължи да използва Шинейд О’Конър професионално.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР