Шейните, които са в изобилие на езерото Чълдър в североизточна

...
Шейните, които са в изобилие на езерото Чълдър в североизточна
Коментари Харесай

Конни шейни возят туристи по замръзнало езеро в Източен Анадол

Шейните, които са в обилие на езерото Чълдър в североизточна Турция, оферират на туристите фантастично пътешестване с помощта на закованите специфични подкови, които предотвратяват плъзгането на конете по леда.

Второто по величина езеро в Източния Анадол, езерото Чълдър е напълно покрито с лед през зимата, защото е ситуирано почти 1959 м надморска височина.
Ето за какво температурата през зимата пада трайно под нулата, като постоянно тя е до минус 21 градуса.

Езерото се намира в провинция Ардахан, покрай границата с Грузия и Армения и е с повърхност 123 км² и дълбочина до 42 м. Тъй като дебелината на леда доближава 25-40 сантиметра, някои риболовци разрушават леда и ловят риба като ескимосите, през дребни кръгли дупки.



Орхан Гьолер (18), Исмаил Гьолер (25) и Латиф Ташдемир (40), които се занимават с лов на риба в езерото, постоянно ловят риба с мрежи под леда. Счупвайки ледената завивка с кирки и лопатаби те залагат мрежи във водата, като уловената риба от езерото, най-вече големи шарани, се извлича и продава на пазарите в региона. През последните години доста туристи избират да ловят риба с месните хора.

Но най-голямата атракция за множеството гости от региона и туристи си остават разходките или возенето с шейни по леда. Туристите, които идват в село Ташбашъ в квартал Арпачай в област Карс, отпиват горещия си чай върху леденото езеро и прекарват приятни моменти с конни шейни, трансформирали се в знак на езерото.



Тайната на приказната шейна по езерото се крие в особено квалифицираните подкови с шипове. Прикрепени към краката на конете, теглещи шейните в езерото, подковите със шпори, наречени „ гуми за сняг ", оферират както на коне, по този начин и на туристи комфортна пързалка по покритото с лед езеро.

Уфук Ада, който е лидер на шейна по езерото, сподели пред медиите, че конете могат елементарно да маневрират по леда с помощта на тези подкови. „ Това, което го отличава от другите подкови, е неговата екипировка и шип, които предотвратяват пързалянето. Прилепва към леда като гума. Прониква като гвоздей в леда ", сподели той.
„ Ето за какво конят не се плъзга и вози комфортно ", добави той.

За комфорта и спокойствието на туристите пристигнали да се любуват на леда и да се возят с шейни, се съблюдават всички правила срешбщу COVID-19, носейки маски и поддържайки физическа отдалеченост по време на карането.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР