Шейхът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани получи телефонно

...
Шейхът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани получи телефонно
Коментари Харесай

Байдън благодари на емира на Катар за рядката сделка за размяна на затворници между Иран и САЩ

Шейхът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани получи телефонно позвъняване от президента на Съединените щати Джо Байдън, който благодари на емира на страната от Персийския залив за помощта му при посредничеството на незабравим договорка за замяна на пандизчии с Иран.

Офисът на емира съобщи в изказване във вторник, че Байдън приказва позитивно за „ дейните и градивни “ старания на Доха в световната политика.

Продължавайте да четете

листата на 4 детайла Отделни договаряния на Катар с Иран, Съединени американски щати за дронове, нуклеарна стратегия: Доклад Размяната на пандизчии сред Съединени американски щати и Иран „ значима първа стъпка “, само че напрежението остава: Анализатори Размяната на пандизчии сред Иран и Съединени американски щати: Как демократите и републиканците реагираха на договорката Кои са петимата американски пандизчии, освободени при размяната на пандизчии сред Иран и Съединени американски щати? завършек на списъка

„ По време на диалога бяха прегледани стратегическите връзки сред двете страни и аспектите на поддръжката и укрепването им в разнообразни области “, се споделя в изказването на Amiri Diwan или офиса на емира.

Телефонното позвъняване пристигна дни откакто Иран и Съединени американски щати размениха петима пандизчии, държани в съответните им страни, част от договорка, включваща също размразяването на 6 милиарда $ в ирански фондове.


Сделката беше реализирана на фона на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, откакто Вашингтон едностранно се отдръпна от нуклеарното съглашение през 2018 година

Петима американски жители, арестувани преди този момент от Иран, бяха превозени със аероплан до катарската столица Доха на 18 септември. Съединени американски щати също освободиха петима ирански пандизчии.

По-късно Байдън сподели, че договорката за замяна е поставила завършек на „ години на мъка, неустановеност и страдалчество “ за арестуваните.

Въпреки това, връзките сред Вашингтон и Техеран остават мощно обтегнати, с малко признаци за скорошно възстановяване, макар че Иран и съдружникът на Съединени американски щати Саудитска Арабия подхващат внимателни стъпки към облекчение на напрежението след години на съревнование за въздействие в целия район.

Няколко кръга от непреки договаряния не съумяха да съживят предходното нуклеарно съглашение, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA), в който Иран одобри ограничавания върху нуклеарната си стратегия в подмяна на освобождение от глобите на Съединени американски щати.

Други събития, като жестокото потушаване на протестиращите от страна на Иран, хипотетичната продажба на дронове на Русия в поддръжка на нейната война в Украйна и конфискацията на петролни танкери в Ормузкия проток, също способстваха за утежняване на връзките.

Размяната на пандизчии също беше политически оспорвана в Съединени американски щати, като повече ястребови законодатели в Конгреса я жигосаха като отстъпка за Иран.

Администрацията на Байдън отбрани съглашението, като сподели, че то разрешава на хората, непозволено арестувани в Иран, да се завърнат вкъщи.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР