Шейх Мохамед каза, че с посредничеството се злоупотребява в името

...
Шейх Мохамед каза, че с посредничеството се злоупотребява в името
Коментари Харесай

Катар преосмисля ролята си на посредник за Газа заради подкопаване на усилията му отвън

Шейх Мохамед сподели, че " с посредничеството се злоупотребява в името на тесни политически ползи и че това изисква от Катар да направи цялостна преоценка на своята роля ".

Той не посочва визираните от него политици, разяснява Ройтерс, като напомня, че във вторник катарското посолство във Вашингтон е крикитувало мненията, направени от американския конгресмен от Демократическата партия Стени Хойър, призовал Съединени американски щати да " преоценят " връзките си с Катар, осведоми Българска телеграфна агенция.

В понеделник Хойър съобщи, че Катар би трябвало да заплаши " Хамас ", че ще има " последици ", в случай че палестинската ислямистка формация " продължи да саботира напредъка на договарянията за освобождението на заложнициге и краткотрайното прекъсване на огъня ", отбелязва Ройтерс.

Шейх Мохамед акцентира през вчерашния ден, че ролята на медиатор си има лимит.

" Посредниците не могат да подсигуряват неща, за които самите страни по договарянията се въздържат (да създадат предложение) ", сподели той. Преди това катарският министър председател съобщи, че договарянията за заложниците и прекъсването на огъня се намират в " деликатна фаза ".

" Правим всичко допустимо, с цел да преодолеем това затруднение ", разгласи той, без да дава повече детайлности, като в това време жигосах политиката на " групово наказване ", следвана от Израел във войната против " Хамас " в Газа, както и последните прояви на принуждение на територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Междувременно външният министър на Англия Дейвид Камерън изрази вяра, че израелският отговор на иранското нахлуване с ракети и дронове в нощта против 14 април ще бъде " колкото корав, толкоз и интелигентен ", съобщи ДПА.

Снимка: АП/БТА

Бившият английски министър председател направи изказването си след диалозите в границите на спешна дипломация, които той и външната министърка на Германия Аналена Бербок организираха в Израел преди присъединяване си на срещата на Г-7 на остров Капри в Италия.

Камерън съобщи, че по-важните въпроси са освобождението на израелските заложници, държани в линията Газа от радикалната палестинска формация " Хамас ", постоянната доставка на филантропична помощ за палестинците в крайбрежната територия и прекратяването на огъня там.

След срещите с президента на Израел Ицхак Херцог и премиера на страната Бенямин Нетаняху Камерън и Бербок насочиха общоприет апел за въздържаност. " Говоря за чиста демонстрация на въздържаност, което е в действителност демонстрация на мощ ", сподели Бербок.

" Благодаря на нашите другари за поддръжката - на думи и на каузи. Те дадоха редица оферти и препоръки, които аз правя оценка, само че бих желал да дам ясно да се разбере едно - ние ще вземем сами решенията. Държавата Израел ще направи каквото е належащо, с цел да се отбрани ", съобщи израелският министър-председател Нетаняху.

" Ескалация на напрежението няма да е от ничия изгода ", означи на собствен ред Бербок.

Двамата участваха в срещата на Г-7, където финансовите водачи във формата осъдиха дружно иранското нахлуване с дронове и ракети против Израел в нощта против 14 април и обявиха в декларация, призната след срещата им нощес, че " ще подсигуряват своето тясно съдействие в предприемането на всевъзможни бъдещи ограничения, с които да се понижи способността на Иран да придобива, създава или трансферира оръжия за дестабилизирането на дейностите в района му " , отбелязва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР