Шестият пакет санкции, които подготвя Европейския съюз срещу Русия предвижда

...
Шестият пакет санкции, които подготвя Европейския съюз срещу Русия предвижда
Коментари Харесай

Как ще се отразят санкциите наложени на руснаци в областта на недвижимите имоти на българския пазар

Шестият пакет наказания, които приготвя Европейския съюз против Русия планува прекъсване на покупко-продажбите с недвижими парцели с съветски жители, поданици и юридически лица, възбрана продажбата или прехвърлянето, директно или непряко, на права на благосъстоятелност върху недвижими парцели, намиращи се на територията на Европейски Съюз или дялове в предприятия за групово вложение, предоставящи експозиция към такива недвижими парцели. В България главната група чужденци, които през последните 10 години купуваха недвижими парцели, най-вече ваканционни, бяха руснаците. Руската „ вълна “ обаче „ отшумя “ още преди пандемията, провокирана от ковид. През последните 3 години руснаците интензивно се пробват да разпродадат купените ваканционни жилища по Черноморието. Повечето купувачи са българи. Каква обаче ще е ориста на парцелите, които към днешна дата са съветска благосъстоятелност? Отговор на този въпрос в особено изявление за най-големия уебсайт за недвижими парцели у нас дава инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Националното съдружие „ Недвижими парцели “.

Инж. Перфанова, какво следва от наложените нови наказания от страна на Европейски Съюз към Русия по повод покупко-продажбата на парцели на съветски жители зад граница?

Руските жители забавиха хода на вложенията си към България доста преди пандемията даже. Те от дълго време не са всеобщ задграничен вложител в страната ни, макар че са най-голямата задгранична група, живееща у нас. Но за сметка на това са насочили огромна част от вложенията си към други европейски страни с по-развити стопанска система и заможен пазар и по-високо качество на обслужване и стандарт.

При едно сходно предложение на Европейския съюз и при опция на съветските жители да търгуват в непозната страна, те имат доста други варианти на изток от нас отвън рамките на Европейски Съюз. Руските жители влагат и в Северна и Южна Америка, доколкото това им е разрешено. Те имат доста сериозна интернационална общественост наброяваща десетки милиони руснаци.

Една от главните аргументи, заради която руснаците влагат в недвижими парцели в Европейски Съюз е точно опцията за придобиване на европейско поданство или право на престояване и безвизово придвижване в границите на общността. Така, че тези, които към този момент са го създали не биха били наранени от сходни ограничения, в случай че не бъдат въведени и спомагателни рестрикции свързани с възобновяване на статута за престояване, разкриване или опериране с банкови сметки или други.

Как ще се отрази на пазара на ваканционни парцели по българското Черноморие въпросната глоба?

Всяка една ограничаваща мярка в дребна или огромна степен се отразява отрицателно на пазара. Руснаците купуват и продават парцели в разнообразни европейски страни – те се движат непрекъснато сред тях. Това вършат и украинците, а сега потокът от Украйна е повишен. У нас българите са главен вложител по Черноморието от няколко години, а руснаците от своя страна по-скоро продават към този момент закупените от тях парцели, в това число не единични са случаите, в които техни купувачи са украинци. Не считам, че глобата е фактор, който ще обърка ваканционния пазара на недвижими парцели у нас, който е дребен като мащаб и благоприятни условия. А и не би трябвало да забравяме, че цените на недвижимите парцели в огромните градове към този момент са задоволително високи и българите с по-малки спестявания, които не желаят да прибягват до в допълнение взимане на заем влагат също в зоните за отдих. Тоест ваканционният пазар намира своя баланс като се сменят едни вложители с други.

В Анталия и Бодрум последните 2 месеца се следи фрапантен растеж, както в цените, по този начин и в наемите на жилища. Значителна част от локалното население е затруднена при покупката или наемането на жилище, защото цените са доста високи. Според локални анализатори, месечният наем е над половината от месечната заплата, която получават локалните. Има ли заплаха сходна картина да се получи и у нас?

Турският ваканционен пазар е друг от нашия – прочут с високото качество на обслужване на налични цени, огромен пазар с огромен капацитет, дълъг летен сезон, красива природа, вкусна храна, доста история и сега изключително значимо – отвън рамките на Европейски Съюз и ескалиращите забрани за съветските жители.

Съотношението сред търсене и предложение постоянно дефинира посоката на придвижване на цените. Ако не се упражни вътрешен надзор на растежа им и управление на задграничните вложения в една страна, повишеният интерес разумно ескалира цените.

За да се получи сходен резултат на нашия пазар би трябвало да има условия за това. А тематиката, която разясняваме с налагане на ограничавания за вложения по-скоро може да докара до още повече увеличение на вторичните продажби на парцели закупени от руснаци в България – един развой почнал още преди пандемията. Много особено за ваканционните парцели по нашето Черноморие е, че сега има динамичен второстепенен пазар, до момента в който в огромните градове водещ е пазарът на ново строителство, заради слабото предложение на парцели от второстепенен пазар.

В умозаключение какво бихте допълнили по тематиката?

Събитията, които се случват в света и Европа са доста динамични, манипулирани и значително мъчно предвидими в дълготраен проект. Те може във всеки един миг да трансформират избрана пазарна наклонност.

Днес разясняваме държанието единствено на една група вложители, която по мащаба си не е за подценяване и по какъв начин то би се отразило на пазара, само че действително има доста други фактори, които му оказват въздействие и вършат парцелите все по-трудно налични. Едновременно с това парцелите навлизат в нова епоха на визия, технологии и нововъведения, комфорт, смарт сървиз, еко и енергийни условия, функционалност и други, които от своя страна също покачват и ще не престават да движат нагоре цената на създаване, модернизиране и обзавеждане на парцелите. А това се отразява и на крайната пазарна стойност. Казано с други думи, с цел да оценим един фактор, който би повлиял на пазара би трябвало да разгледаме и доста други фактори, които също оказват въздействие и едвам тогава може да преценим до каква степен точно този фактор трансформира пазара, а не съвкупността му с всички останали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР