Шестима членове на прокурорската колегия на ВСС са внесли писмено

...
Шестима членове на прокурорската колегия на ВСС са внесли писмено
Коментари Харесай

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Шестима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет са внесли документално предложение за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Предложението им е оповестено на уеб страницата на Висш съдебен съвет с днешна дата. Под него са се подписали членовете на Висш съдебен съвет Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, като ползват и позицията на Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и началник на Национална следствена служба.

На база случилото се през последните две седмици от 1 май - денят на случая с автомобила на основния прокурор по пътя София - Самоков и свидетелствата на Борислав Сарафов, прокурорите оферират да се открие процедура във Висш съдебен съвет, която да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев на основа " тежко нарушаване на служебните отговорности ", член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България. Също по този начин и " Да предложи на президента на Република България предварително освобождение на основния прокурор Иван Стоименов Гешев от длъжността основен прокурор. "

" Тежкото нарушаване на служебните отговорности " прокурорите виждат в директната интервенция на основния прокурор по случая с следствието на случая - а точно изпращането на израелския специалист.

Прокурорите категорично изброяват :

- основният прокурор не разполага с пълномощия да дава такива директни устни инструкции на органите на досъдебното произвеждане, на процедура той, като административен началник, няма пълномощия по Наказателно-процесуален кодекс да реализира управление и контрол над досъдебното произвеждане и по този начин реализира неприемлива и противозаконна интервенция в разследването;

- тази интервенция в следствието е несъвместима с пълномощията на основния прокурор по член 126 алинея 2 от Конституцията, тя няма темперамент на методически инструкции, а е несъвместима и с наредбите на член 138 алинея 1 от 3CB;

- в съответното досъдебно произвеждане Иван Гешев, без значение от заеманата служба " основен прокурор " има процесуалното качество на потърпевш, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел;

- по директно устно предписание на основния прокурор, на разположение без процесуално качество са станали известни материали по следствието, в нарушаване на член 198 HПK. Нещо повече, видно от изказванията на господин Гешев пред БНР, самият той очевидно е получил такава информация от така наречен " израелски специалист ", макар че по делото е потърпевшо лице с права, регламентирани в член 75 HПK.

" Чуждият жител е показан на следователите, които правят огледа и на шефа на службата като " израелски специалист no контратероризъм ", доведен по предписание на господин Иван Гешев. Не им е предоставена информация за него (самоличност, заемана служба, опит и т.н.). Той не е държавен чиновник, нито е зает с следствието по някакъв легален прийом, няма и каквото и да е процесуално качество. Държавата Израел няма отношение към визитата му у нас. Въпреки това, по директно предписание и директни устни инструкции на основния прокурор Иван Гешев, лицето, показано на проверяващите органи като " израелски специалист ", е позволено на самото местопрестъпление, с цел да огледа директно мястото на гърмежа. " Прокурорите са чули и изказването на Иван Гешев от 7-ми май 2023 година пред БНР, когато той декларира, че израелският специалист има " богато минало " и че Гешев се доверява повече на мнението на този човек, в сравнение с българския министър на вътрешните работи.

Описаната директна интервенция в следствието е изключително укорима , като осъществена от най-висшия административен началник в системата на държавното обвиняване, пишат в заглючение прокурорите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР