Главният прокурор на Джорджия повдигна обвинения срещу 61 протестиращи от Cop City в рекет

...
Шестдесет и един активисти бяха обвинени в Съединените щати по
Коментари Харесай

Шестдесет и един активисти бяха обвинени в Съединените щати по обвинения в рекет след продължително държавно разследване на протести срещу предложено съоръжение за полицейско обучение в Атланта , Джорджия.

Във вторник прокурорите в окръг Фултън, Джорджия, издадоха широкообхватно обвинение срещу протестиращите, които се опитаха да спрат строителството на съоръжението, наречено „Cop City“ от критиците му.

В обвинителния акт се твърди, че подсъдимите са „войнствени анархисти“, които са подкрепили насилствено движение, датиращо от протестите за расова справедливост през 2020 г.

Всичките 61 обвиняеми са обвинени по Закона за корумпираните и повлияни от рекетьори организации на Джорджия, известен като RICO.

Строителният проект „Cop City“ привлече национално внимание от обявяването му през 2021 г., тъй като САЩ се съобразяваха с въпросите на полицейското насилие.

Но през двете години оттогава протестното движение срещу „Cop City“ на моменти премина във вандализъм и насилие.

Републиканският главен прокурор Крис Кар води делото, което твърди, че 61 протестиращи са се включили в „заговор“ за „предотвратяване на изграждането на учебния център“.

По-голямата част от обвинените вече бяха изправени пред обвинения, произтичащи от предполагаемото им участие в движението.

Повече от три дузини души са изправени пред обвинения за вътрешен тероризъм във връзка с насилствени протести. Трима лидери на фонд за гаранция са обвинени в пране на пари. Трима активисти бяха обвинени в престъпление, сплашване, след като властите казаха, че са разпространили листовки, наричащи щатски полицай „убиец“ за участието му във фаталната стрелба по екологичен протест.

При свързването на 61-те обвиняеми със споделена конспирация, прокурорите направиха широка поредица от обвинения.

Някои обвиняеми са обвинени в притежаване на ускорител на пожар и хвърляне на коктейли Молотов по полицейски служители. Други са обвинени, че са им възстановени разходите за лепило и храна за активистите – нещо, което обвинителният акт описва като „подпомагане на заговора“.

Активисти, водещи продължаващи усилия за референдум срещу проекта, незабавно осъдиха обвиненията, наричайки ги „антидемократични“.

„Крис Кар може да се опита да използва прокурорите и властта си, за да изгради своята губернаторска кампания и да заглуши свободата на словото, но заплахите му няма да заглушат нашия ангажимент да отстояваме нашето бъдеще, нашата общност и нашия град“, Cop City Гласувайте коалицията се казва в изявление.

Протестите срещу тренировъчния център ескалираха след фаталната стрелба през януари на 26-годишния протестиращ Мануел Естебан Паес Теран, известен като Тортугита.

Бюрото за разследване на Джорджия каза, че щатските войници са стреляли при самоотбрана, след като Paez Teran е стрелял по тях, докато са прочиствали протестиращите от гориста местност близо до мястото на предложеното съоръжение.

Но замесените войници не носеха телесни камери и активистите поставиха под въпрос официалния разказ.

Кметът на Атланта Андре Дикенс и други казват, че съоръжението от 85 акра (34 хектара), струващо 90 милиона долара, ще замени неадекватните съоръжения за обучение и ще помогне за справяне с трудностите при наемането и задържането на полицейски служители.

Според длъжностни лица набирането е станало по-трудно след полицейското убийство на Джордж Флойд през май 2020 г. в Минеаполис и полицейското убийство на Рейшард Брукс в Атланта през юни 2020 г., инциденти, които предизвикаха широко разпространени протести.

Многобройни случаи на насилие и вандализъм са свързани с децентрализираното движение „Stop Cop City“.

Полицейска кола беше запалена по време на протест през януари в центъра на Атланта. През март повече от 150 маскирани протестиращи прогониха полицията на строителната площадка и подпалиха строително оборудване, преди да избягат в тълпата на близкия музикален фестивал.

Тези два случая доведоха до повдигане на обвинения за домашен тероризъм на десетки хора, въпреки че прокурорите по-рано признаха трудности при доказването, че много от арестуваните всъщност са участвали в насилието.


Обвиненията на RICO носят тежка потенциална присъда, която може да бъде добавена към други наказания.

Приет през 1980 г., Законът за RICO на Джорджия определя като престъпление участието, придобиването или поддържането на контрол върху „предприятие“ чрез „модел на рекет“ или заговор за това.

„Рекет“ може да включва повече от три дузини държавни престъпления.

Необходими са поне две такива действия, за да се създаде „модел на рекет“. Това означава, че прокурорите трябва да докажат, че дадено лице е участвало в две или повече свързани престъпни действия като част от участието си в предприятие, за да бъде осъдено по RICO.

Първоначално делото беше възложено на съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи, съдията, който наблюдава друго дело за щатски рекет срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 други.

Но Макафи се оттегли, като каза, че е работил с прокурори по случая преди назначаването му като съдия. Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Кимбърли Езмънд Адамс сега наблюдава делото.

Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР