Шест предложения, които ще направят културно-историческото ни наследство по-лесно за

...
Шест предложения, които ще направят културно-историческото ни наследство по-лесно за
Коментари Харесай

На форума на Стандарт: Кметове с 6 искания за културно-историческото наследство

Шест оферти, които ще създадат културно-историческото ни завещание по-лесно за ръководство и ще дадат опция то да се употребява по-ефективно за развиването на туризма в районите, направи градоначалникът на Кърджали доктор Хасан Азис. Това стана по време на полемика на „ Стандарт “ от Националната акция „ Чудесата на България “ в Кърджали, с която медията означи своята 30-та годишнина. На форума в родопския град събрахме изпълнителната, законодателната и локалната власт, бизнеса и научните срещи, с цел да изборатим дружно новите направления за културно-исторически туризъм. Форумът  „ Бранд Родопи – визитна картичка на Кърджали и района ”, слага пред министерството на туризма най-наболелите въпроси.

Така „ Стандарт “ започва своето най-емоционално турне – из общините в Родопите, с цел да опише неразказаната история на Чудесата в Свещената планина.

На форума бе показана и новата книга на „ Стандарт ” „ Чудесата на Родопите – 50 митове ”. Неин създател е основният редактор на „ Стандарт ” Славка Бозукова.  Специалният увод към изданието е написан от почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган.

" Родопите пазят най-големите чудеса на България.Затова и в поредицата от национални акции – които се трансфораха в емблема на Стандарт и несъмнено донесоха добавена стойност към репутационната ни тежест, Чудесата на България се откроява най-ярко. Тя се трансформира освен в задача на медията, само че в идея на всеки един от публицистите на " Стандарт ", заяви главният редактор на „ Стандарт ” Славка Бозукова при откриването на полемиката.

Културното завещание е Кодът на обединяването,  заяви водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" Дори когато приказваме за зеленото бъдеще на Европа, се обръщаме към културното завещание. Черпим опит от непокътнатите в архиви и библиотеки забравени, само че природосъобразни технологии, дигитализараме ръкописи и старопечатни книги. Правим всичко, с цел да създадем културното завещание очевидно за всеки. Превеждаме на европейски езици. Но чуваме ли се едни други ", попита Карадайъ. " Културното завещание може да бъде основа за културно-исторически туризъм, който е учреден на единение, баланс и целокупност. Осъзнаването на многообразието на културното завещание е в основата на неговото преобразяване в туристически артикул ", акцентира политикът.

" Културното завещание е част от общата европейска политика. Никога не е било забравено, без значение какви цели си е поставял Европейски Съюз. Да, първоначално задачата бе първо да бъде разкрито, след това опазено, възобновено, консервирано. Но Европа разбра, че то би трябвало и да бъде развивано. Така Европа направи 10 начинания, отдадени на културното завещание, някой да има спомен България да е взела участие в тях – не ", сподели евродепутатът  Искра Михайлова. И напомни, че тези начинания бяха за образованието и културното завещание, за младежите и културното завещание и т.н. 

 

По време на полемиката кметове на общини сложиха своите най-наболели проблеми. Като главен за всички се оказа казусът със собствеността на културно-историческите обекти. „ На територията на община Хасковски минерални бани има тракийска късноантична цитадела на територия от 54 дка, половината от площта е на общината. От няколко години желаеме да стане напълно общинска, само че общината не позволява “, уточни ръководителят на Общинския съвет в  Хасковски минерални бани Мехмед Лятиф Шакир.

„ Няма по-добър собственик на обектите от самите общини. На равнище законодателство би трябвало да се реши, че всички обекти се дават за стопанисване на общините по тяхно предпочитание “, разяснява и кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

" Преди повече от 11 година община Крумовград задели пари за археология. Но страната ни сподели - нямате право да инвестирате в непозната благосъстоятелност. Но през последните 2 мандата започнахме още веднъж с кураж, тъй като съкровището на Ада тепе е на наша териотрия ",  заяви Сабихан Мехмед, кмет на Крумовград.

„ Очакваме форумът да се трансформира в място, на което да се слагат нерешени въпроси. Представяме шест оферти, като се надяваме, че нашите обединени старания ще доведат до решения на проблемите. „ Стандарт “ ще бъде нашият сътрудник “, сподели кметът на Кърджали доктор Хасан Азис.

 

Той описа за един от най-заплетените проблеми, с който се е сблъскала общината. Тя е осигурила 8 милиона лв. за Перперикон, с цел да продължи работата по плана. Вече 8 месеца се чака решение от министерството на културата, което да утвърди разкопките, с цел да може дотацията да бъде покрита от бюджета. „ Проектът е за 24 месеца, роловината от времето мина в очакване “, уточни доктор Азис. И сложи шестте оферти на кметовете:

1. Да се направи регистрър на монументи на културата, за които локалната власт има визия за развиване и може да придобие акт на благосъстоятелност върху тях. Да се дефинира статута и границите на такива културно-исторически обекти. „ Перперикон е на територия, която се води горски фонд и община Кърджали не може и един гвоздей да забие без позволение и на земеделското, и на културното министерство “, уточни доктор Азис.

2. В специфичен фонд да се заделят задоволително средства за изследване, реституция и консервация на обекти.

3. Да се дават средства за социализиране на монументи на културата. „ Сега това лежи на плещите на локалната власт, а би трябвало да е държавна политика “, уточни Хасан Азис.

4. Предоставяне за ръководство на монументи на културата на локалната власт с решение на Министерски съвет.

5. Популяризиране на туристически дестинации. Сега това също е отговорност на локалната власт, която би трябвало да показа и страната.

6. Да се ограничи срокът за координиране на предложенията на локалната власт – позволение да се получава за 1-2 месеца, а не 8 месеца да чакаме, както е казусът с Перперикон, сподели още Хасан Азис.

Въпросът за собствеността е извънредно значителен, разяснява заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която е и специалист по културно-историческо завещание. Тя уточни, че собствеността на страната в тези случаи се  управлява от министерството на културата. „ Нашето предложение е да се сътвори междуведомствена работна група, която да прегледа опциите с прехвърлянето на собствеността на общините. И предложи предложенията да се адресират до новите екипи в служебния кабинет. „ Трябва да се работи с министерството на културата, а ние от министерството на туризма да проявим самодейност и предвид на новите стратегии на Европейска комисия “, сподели проф. Модева. И уточни, че развиването на културния туризъм е главен приоритет в министерството на туризма. Относно шестте оферти тя посочи, че има такива, които са свързани със законодателството и други, които са в пълномощията на изпълнителната власт. Заместник-министърът заяви, че е основана работна група за Стария град на Несебър, включен в листата за международно културно завещание, защото там не е изпълнено искане на ЮНЕСКО – нямат проекти за запазване и ръководство. „ Местната власт заслужава най-голяма хвалба във връзка с работата с паметниците на културата, а министерството поддържа локалната власт по отношение на развиването на културния туризъм “, сподели проф. Модева. Тя уточни, че страната още преди 15 година е сложила тематиката за децентрализация. А това не може да се случи биз децентрализиране на финансирането. „ Поемам ангажимент за подпомагане от позиция на компетентността на министерството на туризма “, сподели Модева.

Тя сподели, че откакто получи предложенията, ще ги показа и пред туристическия отрасъл.

„ Поемам ангажимент за всичко това, което касае законодателната власт “, уточни водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той посочи, че в случай че е в съпротива, Движение за права и свободи ще поеме самодейност да приготви нужните законопроекти. Ако Движението е в изпълнителната власт, тогава отрасловите министерства ще свършат нужното.

Евродепутатът Искра Михайлова пък уточни, че когато са се изготвяли проектите за възобновяване и резистентност /ПВУ/, пред страните членки от Еврокомисията е посочено, че те сами би трябвало да изберат своите цели. Но Брюксел е предложил всяка страна членка да отдели 2% за културно-историческото завещание. В резултат Италия е отделила 2,5%, Чехия, която си е сложила амбициозната задача да развива този сегмент, е заделила 4%. А България е отделила едвам 0,6% от средствата в ПВУ. „ Всички дружно ще работим – и евродепутати, и депутати, и локална власт, и бизнес, страната ни да усили средствата за културно-историческо завещание най-малко до 2% “, заключи Искра Михайлова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР