Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение

...
Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: В София тепърва ще се увеличават случаите на сезонния грип

Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип спрямо ковид, сподели в BTV „ Тази заран " проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и консултант по здравните въпроси на Столична община. В София 83 на 10 000 са болните, а приблизително за страната са 159 на 10 000. Тоест в София занапред ще се усилват случаите, добави той.

В момента се популяризират две инфекции - сезонният грип и коронавирусът. Много значим е въпросът какво е съотношението в бройките сред двете. От 577 проби почти на един болен от ковид имаме шест заболели от грип, изясни проф. Кантарджиев.

Около 70 и повече % е грип А, а грип В е по-малко от 5%. Това значи, че към момента сме надалеч от края на епидемията, тъй като стартират ли да се усилват В-тата при доминиране на А, значи, че идва краят, разясни епидемиологът.

По думите му има две медикаменти, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства.

Грипът визира единствено лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха и мъчителна кашлица, боязън от светлината, болки по ставите и мускулите, напомни признаците проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР