Шест партии засега са над изборния праг за влизане в

...
Шест партии засега са над изборния праг за влизане в
Коментари Харесай

Маркет Линкс: ГЕРБ е първа сила, 6 партии влизат в НС, но е възможен и 9–партиен парламент

Шест партии към този момент са над изборния предел за влизане в Народното събрание, а ГЕРБ е първа политическа мощ с 23.7% поддръжка измежду деклариралите, че ще гласоподават. Това демонстрират данните от ново изследване на „ Маркет Линкс “, огласени от социолога Добромир Живков пред бТВ.  

На второ място остава " Продължаваме промяната " с поддръжка от 16.9%.

Сега съотношението е сходно с това на предходните избори, само че не се чака Политическа партия да извърнат вота, тъй като в обществото няма такава консолидация за смяна както през предходната година.

Към момента третото място е за Движение за права и свободи, които събират 12,3%, на четвъртото е Българска социалистическа партия с 9,9%, на петото – Възраждане " е 8.7%.

По думите на Живков, „ Възраждане “ остава в границите на своята ниша и не се вижда наклонност да я надскочи.  

" Демократична България " е шеста с поддръжка от 7.8%.

От интервюираните 50% са декларирали, че ще гласоподават, само че обичайно процентът на деклариралите такова решение е по-висок от  реалната изборна интензивност.

Социологът подсети, че по-ниската интензивност работи в интерес на партиите с твърди ядра, каквито са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България.   

Динамиката през последните дни преди вота обаче дава късмет на още три партии да прескочат бариерата: Има Такъв Народ, „ Български напредък “ и  „ Изправи се “.

„ Изправи се “, която стоеше доста периферно, в този момент е набрала инерция, въпросът е до каква степен оставащите дни ще са задоволителни “, разяснява Живков.

Според данните от изследването, към този момент " ИТН " събира 3.9%, " Изправи се БГ " – 2.5%, " Български напредък " на Стефан Янев – 2.5%.

Социологът предвижда, че след вота ще бъдат направени отстъпки, с цел да се сформира постоянно държавно управление – в обществото има упования за образуване на кабинет, който да работи най-малко година, да има повече предвидимост в политиката.  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР