Шест партии влизат в парламента на Северна Македония според резултатите

...
Шест партии влизат в парламента на Северна Македония според резултатите
Коментари Харесай

Шест партии влизат в парламента на Северна Македония, партията на Зоран Заев води с минимална преднина

Шест партии влизат в Народното събрание на Северна Македония съгласно резултатите от преброени бюлетини от 3421 от общо 3480 изборни секции /98,3 процента/ на вчерашните предварителни парламентарни избори в Северна Македония.

По предварителни данни, прозападния Социалдемократически съюз на някогашния премиер Зоран Заев печели 46 депутатски мандата, а обединението към националистическата групировка ВМРО-ДПМНЕ - 44, съобщи организация МИА, базирайки се на известие на Държавната изборна комисия. Демократичният съюз за интеграция печели 15 мандата, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците -1 мандат в 120-местния парламент.

Останалите 9 партии, които са взели участие в изборите, не са съумели да прескочат изборния предел.

По данни на комисията СДСМ и сътрудници са спечелили 36,12 % от гласовете, а ВМРО-ДПМНЕ - 34,85 %.

" Резултатите от изборите се появяват към момента спорадично на уеб страницата на Държавната изборна комисия, който нощес бе подложен на хакерска офанзива. Окончателни резултати за разпределението на мандатите в Народното събрание могат да се чакат след броене на всички гласове до края на деня ", заяви ръководителят на комисията Оливер Дерковски.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха създадени в условия на зараза от ковид и продължиха три дни - от понеделник до сряда. Вчера изборните секции бяха отворени два часа по-дълго от нормално, с цел да се избегнат скупчването на хора и рискът от болест. Около 923 000, или 51% от гласоподавателите са упражнили правото си на глас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР