Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на

...
Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на
Коментари Харесай

ГОРЕЩО В ПИК: Екзакта потвърди огромната преднина на ГЕРБ с 23,5% - водят с 8% пред ПП ПП. ИТН изостава 0,3 на сто, следвана от БСП

Шест партии все още наподобяват несъмнено показани в състава на идващия парламент. Това демонстрира национално проучване на Екзакта Рисърч Груп, извършено в интервала 6-12 октомври измежду 1025 пълнолетни български жители от 70 обитаеми места в цялата страна.

Според данните ГЕРБ е първа политическа мощ и резервира тази си позиция в няколко следващи проучвания на Екзакта. Не толкоз постоянни наподобяват нещата, обаче, когато става дума за подреждането на идващите три партии.

В момента след на местата от второ до четвърто се подреждат „ Продължаваме промяната”, „ Има подобен народ” и Българска социалистическа партия, като разликата сред трите обединения е в границите на половин %. Това предвещава жестока конкуренция до самия завършек на акцията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.
свързани новини46655преди 58 минути
Партията, която бъде припозната от гласоподавателите като главен противник на ГЕРБ, би могла да получи спомагателен електорален бонус в границите на акцията.

Три от по-малките обединения също ще се стремят да усъвършенстват резултата си до края на акцията. Това са ИБГНИ, Вътрешна македонска революционна организация и „ Възраждане”. По време на двете акции от началото на годината, ИБГНИ успяваше да активизира последователите си и двукратно влезе в Народното събрание. Вътрешна македонска революционна организация на тези избори се явяват независимо след присъединяване в две обединения и това би могло да окуражи в допълнение електората им. „ Възраждане” също показват растящо самочувствие.
На политическата сцена има нов състезател /ПП/ припознаван от значително българи като лицето на смяната.

Ето по какъв начин наподобяват и настройките в проценти, съгласно Екзакта:

ГЕРБ-СДС получава 23,5% от гласовете, Продължаваме промяната – 15,5%, ИТН – 15,2%, Българска социалистическа партия – 15%, Демократична България – 10,2%, Движение за права и свободи – 9,4%, Изправи се БГ. Ние идваме – 2,6%, Вътрешна македонска революционна организация – 2,5%, Възраждане – 1,9%.

Проучването прави и извода, че всеки пети българин се е разочаровал от партията, за която е дал своя вот на 11 юли.
Около една четвърт от гласувалите за Има Такъв Народ на парламентарните избори на 11 юли, в този момент декларират, че ще поддържат Политическа партия. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от гласоподавателите си от юли, които да се преориентират към Политическа партия. До момента Политическа партия притегля не повече от 15% някогашни гласоподаватели на Демократична България от юли т.г. Политическа партия не съумява да притегли важен дял гласове от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Не повече от 5% от гласувалите за през юли, биха се преориентирали към Политическа партия през ноември.

От данните е видно, че Политическа партия е партията, която притегля най-вече гласове на гласоподаватели, които не са дали своят вот през юли.

52% от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните президентски избори. Деклараращите желание да гласоподават на парламентарния избор са малко по-нисък дял – към 49%. Желаещите да гласоподават на президентските избори, които се двоумят кого да изберат, са 13,6%, а искащите да гласоподават на парламентарните избори, които се двоумят коя групировка да поддържат, са 12%.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР