Шест години след замразяването на схемата за вдигане на къщи

...
Шест години след замразяването на схемата за вдигане на къщи
Коментари Харесай

Данъчни и полиция хукнаха да ревизират къщите за гости

Шест години след замразяването на схемата за повдигане на къщи за посетители с пари от европрограмата за развиване на селските региони властта ненадейно се засилва по всички равнища да ревизира има ли нарушавания и измами. След като прокуратурата подреди инспекция, служители на реда, данъчни и чиновници на фонд " Земеделие " са хукнали по инспекции в цялата страна.

Това става ясно от стенограмата от вчерашното съвещание на кабинета. Повод за закъснялата интензивност е абсурдът с къщата за посетители на някогашния към този момент зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който прокуратурата упрекна за корист с евросредства.

От години се знае, че доста от обектите, издигнати с европейски грантове сякаш за селски туризъм, в действителност са първокласни имения и вили за персонално прилагане. Въпросът е за какво всички държавни институции с години си затваряха очите пред нарушаванията и докога медиите ще правят работата на контролните органи. 

Институцията, виновна за вярното разходване на тези средства - Държавен фонд " Земеделие ", досега е проверила едвам 18% от издигнатите къщи за посетители. Резултатите са повече от притеснителни - съвсем всяка трета се употребява напълно за персонални потребности вместо за селски туризъм. " До момента са тествани 110 къщи за гости от общо 745, построени с пари от остарелия програмен интервал 2007-2013 година по Програмата за развиване на селските региони ", рапортува пред министрите Румен Порожанов. За 32 от имотите е открито, че не са никакви къщи за посетители и притежателите им ще би трябвало да възстановят цялостната сума, получена по европрограмата. Става дума общо за над 9 млн. лева Почти толкоз са и стопаните, осъдени с по-дребни финансови корекции за ненапълно осъществяване на бизнес проекта си като хотелиери. Общата сума, която би трябвало да бъде възобновена, е за над 10 млн. лева. 

От стенограмата не излиза наяве по кое време фонд " Земеделие " е правил тези  проверки и дали има фактически глобени притежатели, възстановили дотацията. Премиерът Бойко Борисов демонстрира неодобрение, че контролните органи очевидно не си правят работата. Самият той обаче нямало по какъв начин да знае за злоупотребите, тъй като " нито вървя в жилища, нито в къщи за посетители ".  " Много от къщите, несъмнено, се употребяват по предопределение, само че за жалост постоянно се намира някой, който да опорочи програмата. И по тази причина към днешна дата ние новата стратегия не я отваряме. Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес проектите да им ревизират, тъй като по тях те би трябвало да имат избран брой нощувки, дали са спазени или не. Има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно. Безкомпромисно! Плащаме положителни заплати на контролните органи, които всичко това е трябвало да открият или към този момент да са завършили конфискацията. Безкомпромисно! ", отсича премиерът. Агроминистърът Порожанов почтително дава отговор: " Разбрано! ".

Парадоксалното е, че от 2011 до началото на 2017 година, с малко спиране през 2014 година, точно Порожанов бе началник на Държавен фонд " Земеделие ", посредством който са давани въпросните дотации и който би трябвало да ревизира дали парите се употребяват по предопределение.

Пред министрите Порожанов самичък признава, че за злоупотребите се знаело " от много време " и че още от 2016 година, когато гръмнал скандал за учител от Пловдивския университет, построил си къща за посетители за персонални потребности, Еврокомисията била в течение на проблемите. По информация на " Медиапул " България даже е осъдена с около 13 млн. евро глоба поради нередности. Това очевидно не е било задоволителен тласък за страната да направи цялостна проверка на отпуснатите пари и да глоби нарушителите, с цел да си възвърне парите. Преди дни агроминистърът призна пред Нова тв, че никой не е проверявал дали къщата, свързвана с Александър Манолев, се употребява по предопределение. " Правена е инспекция при заплащането от позиция на това по какъв начин е направена инвестицията. След това не е правена инспекция за прилагане по предопределение ", изясни Порожанов.

Субсидията за повдигане на къща за посетители по програмата за селските региони е много великодушна. Има региони, където тя е до 70% от разноските за създаване на парцела, като таванът е 200 хиляди евро. За да получат парите, притежателите би трябвало да защитят бизнес проект за привличане на туристи и да употребяват къщата като място за настаняване най-малко 5 години.

" Ще бъдат тествани всички къщи за посетители, без значение от това дали е изминал мониторинговият интервал ", зарече се министър Порожанов. Проверяващите ще прегледат изпълнен ли е бизнес планът и в случай че не е, ще се изиска възобновяване на цялата или част от употребената дотация. 

Според някогашния аграрни министър в кабинета " Сакскобургготски " Мехмед Дикме главният провинен за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на фонд " Земеделие ". " ДФЗ позволи необмислено да се строят къщи, за които, в случай че авансово бяха направени плановете и анализите, щяха да схванат, че са за персонално прилагане, а не за публично. Става въпрос за неспазване на подписания с фонд " Земеделие " контракт, защото обектът не се употребява по предопределение. Затова и дотацията би трябвало да бъде възобновена, при това с лихвите. Другият метод е страната да прибере въпросните парцели ", разяснява Дикме пред Би Ти Ви. Той препоръча да се ревизира за връзки между бенефициентите и служители на фонда. Той счита, че Национална агенция за приходите също доста елементарно е можела да установи дали през годините притежателите на къщи за посетители са плащали туристически налог, осигуровки на чиновници и дали са отчитали обороти.

 

ОСТАВКА

Премиерът Борисов е наредил на министър Порожанов да изиска оставката на Иванка Багдатова- Мизова - зам.-шеф на фонд " Земеделие ". Мизова, която е дълготраен чиновник на Държавна фирма " Земеделие ", се оказа притежател на къща за селски туризъм, финансирана с европари. Зам.-шефката на фонда даже е оповестила телефона си в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) за контакт с къща за посетители „ Тара “ в с. Юндола. Предстои да бъде осъществена инспекция, само че Мизова към този момент е подала оставката си и тя ще бъде призната, показва пресцентърът на фонда. 

 

С АПЛОМБ 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов изясни, че инспекциите ще обхванат всички къщи за посетители, като ще се прегледа и дали строителите не са използвали евросредства " не по предопределение ". Районните полицейски ръководства пък ще ревизират дали от къщите за посетители са вписвали настанените лица и дали е плащан туристически данък за всеки от обектите.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР