Шест години след като се присъедини към Европейския съюз, Хърватия

...
Шест години след като се присъедини към Европейския съюз, Хърватия
Коментари Харесай

Еврокомисията препоръча Хърватия да се присъедини към Шенген

Шест години откакто се причисли към Европейския съюз, Хърватия през днешния ден получи зелена светлина от Европейската комисия за присъединение към шенгенското пространство. " Хърватия взе ограниченията, с цел да подсигурява, че нужните условия са изпълнени за влизане в Шенген, " сподели еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос в Страсбург.

В обособена записка на комисията, представена от " Ройтерс ", се отбелязва, че Загреб ще би трябвало да продължи с работата по защита на " външните си граници " (страната граничи с три страни отвън Европейски Съюз - Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора).

Влизането на страната обаче би трябвало да бъде утвърдено от Европейския съвет, сплотяващ страните членки и съгласно уеб страницата Total Croatia News присъединението на Хърватия ще отнеме най-малко две години. Причините са няколко – с изключение на Словения, която блокира решението, срещу него са също Холандия, Германия и Франция, настояват дипломатически източници.

През септември министър председателят Андрей Пленкович удостовери, че е " политически значимо за Хърватия да получи позитивна оценка от Европейската комисия за готовността си за влезе в Шенген, което се чака скоро, и в този момент е невероятно да се планува по кое време тя ще се причисли към зоната без вътрешен граничен надзор ".

Проблемите

Влизането на страните членки в шенгенското пространство се взема решение от страните, които към този момент са признати в него. Така че от този миг към този момент значение имат не професионалните, а политическите критерии. След днешното удостоверение, че Хърватия е покрила техническите критерии, остава една сесия на Съвета до края на финландското европредседателство през декември и не се чака да има спор за Хърватия.

След това Съветът на Европейски Съюз ще бъде управляван за шест месеца от самата Хърватия, което не би трябвало да вкарва въпроса за влизането си в Шенген в дневния ред на Съвета по време на шестте месеца, през които ще го управлява.

След хърватското идва немското европредседателство, а Берлин е срещу и съвсем сигурно няма да включи въпроса в програмата си. В началото на 2021 година идва ред на Португалия, която е малко евентуално да се намеси, а след нея е Словения. Тя ще оглави Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2021 година и ще ускори натиска за прекъсване на процеса, в случай че продължаващият граничен спор сред двете страни не бъде решен.

Още един проблем е, че шенгенската система е в развой на реформиране и има информация, че Холандия, Германия и Франция желаят първо да се договорят измененията и по-късно да се одобряват нови членове.

България и Румъния към момента чакат позитивно решение на Съвета за приемането им в Шенген. Според източници Германия желае Хърватия да влезе в Шенген дружно с тях двете и поддържа причините на Холандия, че страната не може да се причисли до момента в който не реши граничните си въпроси със съседите. Хърватия има нерешени разногласия с всички свои съседи, като се изключи Унгария и Италия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР