Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред

...
Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред
Коментари Харесай

Заради изтичането на данни: НАП спира шест електронни услуги

Шест електронни услуги, които Национална агенция за приходите дава, ще бъдат спрени. Сред тях е и приложението, през което беше пробита системата на организацията, оповестява bTV.
Приложението на Националната организация за приходите, посредством което всеки ще може да ревизира дали данните му са изтекли или не, към момента не е готово. По информация на bTV първоначално ще може да бъде получен отговор на въпроса изтекли ли са данни или не, а едвам на идващ стадий ще излиза наяве каква тъкмо информация за приходите, парцелите, болничните, налозите или осигуровките, които са плащани, е изнесена при хакерската офанзива.
Същевременно екип от Комисията за отбрана на персоналните данни стартира през днешния ден инспекция по случая. Очаква се доникъде на август да стане ясно каква санкция ще бъде наложена на данъчните. „ Няма метод да няма санкция, само че не това е същината на инспекцията. Целта е да намерим начини и способи да минимизираме това, което се е случило ”, съобщи Цанко Цолов. „ Най-лошото, което може да се случи, е кражбата на идентичност. Трябва доста да внимавате, когато сключвате някакви контракти да внимавате като идентификация по какъв начин се прави с вас, да не е официално ”, добавя Цолов.
Оказва се, че няма значение дали сме общували с Национална агенция за приходите по старомодния метод – на хартия, или сме употребили електронните приложения. По думите на финансовия министър даже тези, които в никакъв случай не са сядали пред компютър, не са предпазени. „ И на хартия да го попълните отново ще бъде качено в електронните бази данни ”, изясни Горанов. 
По-рано през днешния ден хакерска офанзива имаше и против Комисията за отбрана на персоналните данни. Опитът да се доближи до системите на комисията е бил през безжичната мрежа. Според ръководителя на комисията Венцислав Караджов най-вероятно " злосторникът " е спрял на паркинга. По думите на Караджов, някой се пробва да компрометира работата им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР