Схемата за получаване на компенсации за запазване на персонала в

...
Схемата за получаване на компенсации за запазване на персонала в
Коментари Харесай

От днес бюрата по труда приемат заявления за схемата 60:40

Схемата за приемане на обезщетения за опазване на личния състав в изключителното състояние към този момент е в ход. Процедурата и нужните документи са оповестени на уеб страницата на Агенцията по заетостта, макар че към момента на никое място не е оповестено публично постановлението, което дефинира кръга от стопански действия, които ще се поддържат по схемата.

Какво следва за работодателите:

 

СРОК
Заявления се подават в бюрата по труда в обитаемото място, където работодателят упражнява активността си от през днешния ден до 21 април. Той може да съобщи обезщетения от 13 март за интервал от 3 месеца.

ДОКУМЕНТИ
За да аплайват са нужни три документа - заявление за погашение на отплата, заверено копие от заповедта за прекратяване на работа и лист на служащите и чиновниците, за които се желае отплата. Образците са оповестени на уеб страницата на АЗ.

КАК съдебна експертиза ПОДАВАТ
Документи могат да се подават по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване /ССЕВ/, подписани с дипломиран електронен автограф, или с предложено писмо с противоположна квитанция. При неспособност за подаване на документите отдалечено, те се подават на книжен притежател в съответното бюро по труда.

КОГА ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ

След подаването им бюрото по труда разполага със 7 работни дни да ревизира по длъжностен път дали работодателят дава отговор на изискванията, като той предстои на седем служебни инспекции - дали има акт за оповестяване в неплатежоспособност, отговорности за налози и осигурителни вноски, отговорности към общината, наказателно разпореждане или правосъдно решение, както и редица инспекции дали дава отговор на изискванията, които е оповестил в заявката за кандидатстване.

Ежедневно бюрата по труда ще изпращат по електронен път в АЗ лист на работодателите, които дават отговор на критериите за погашение на обезщетения, решенията за одобряването им, листата на служащите и платежните сметки, като това би трябвало да става не по-късно от 6-ия работен ден след приемането на документите . Самият шеф ще научи дали е утвърден в границите на 2 работни дни след вземането на решението.

В напътствията обаче липсва период, в който Агенцията по заетостта изпраща на Национален осигурителен институт информацията за утвърдените работодатели. Национален осигурителен институт превежда парите на работодателя в границите на пет работни дни. Така ориентировъчният период за приемане на първите обезщетения е 12 работни дни от подаването на документите , в случай че приемем, че АЗ превежда информацията на Национален осигурителен институт без закъснение.

При възобновяване на работата, работодателят би трябвало да уведоми организацията в период от 3 работни дни , а тя по-късно има още 2 работни дни да изпрати информацията на Национален осигурителен институт.

 

КОЙ ИМА ПРАВО
Припомняме кой има право на обезщетения по тази скица:
- Работодател, който заради изключителното състояние със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, е прекратил работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници.
- Изплащането на обезщетения се декларира за служащи и чиновници в стопански действия, посочени в постановлението на държавното управление, което към момента не е оповестено публично на никое място. Според вчерашното изказване на обществения министър Деница Сачева те са от секторите „ Търговия на дребно “ (без търговия с коли и мотоциклети), „ Сухопътен превоз “, „ Пътнически и въздушен превоз “, „ Хотелиерство “, „ Ресторантьорство “, „ Питейна активност “, „ Кино салони “, „ Туристическа активност “, „ Артистична и креативна активност “, „ Предучилищна и учебна активност “ в частта за частните детски градини и „ Спорт “.

- Подкрепа могат да декларират и фирмите от всички останали браншове без „ Селско, горско и рибно стопанство “, „ Финансови и застрахователни действия “, „ Държавно ръководство “, „ Образование “, „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “, Дейности на семейства като работодатели, недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване “, както и „ Дейности на екстериториални организации и служби “. Кандидатстващите работодатели от тази група ще би трябвало да потвърдят, че през март 2020 година имат с 20% по-ниски доходи от същия интервал на предходната година.

ИЗИСКВАНИЯ
- Работодателите би трябвало да са локални физически и юридически лица, както и задгранични юридически лица, които реализират стопанска активност в България.
- Не би трябвало да имат отговорности за налози и осигуровки към страната или общината.
- Не би трябвало да са оповестени в неплатежоспособност или да се намират в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба.
- Трябва да запазят заетостта на служащите и чиновниците, за които получават отплата, за интервал не по-малък от интервала, за който са изплатени обезщетенията.
- Не приключват трудови контракти на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда през интервала, за който им се изплащат обезщетения.
- Нямат открито с влезнало в действие наказателно разпореждане или правосъдно решение, както и нарушаване на член 61, алинея 1, член 62, алинея 1 или 3, член 63, алинея 1 или 2, член 118, член 128, член 228, алинея 3, член 245 и член 301 – 305 от Кодекса на труда или член 13, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност през интервал от 6 месеца преди издаване на заповедта за прекратяване на работа.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР