Схема за по-евтина електроенергия за земеделските стопани през следващите 10

...
Схема за по-евтина електроенергия за земеделските стопани през следващите 10
Коментари Харесай

Мицотакис обеща по-евтин ток за протестиращите гръцки фермери, но те не са доволни

Схема за по-евтина електрическа енергия за земеделските стопани през идващите 10 години и възобновяване на акциза върху горивата разгласи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на среща през днешния ден с представители, излъчени от протестиращите фермери в страната. Предложенията обаче не удовлетворяват всички претенции на протестиращите земеделци.

Предложението на Мицотакис предвижда през първите 2 години земеделците, които вземат участие в кооперативни формати или са изрядни платци, ще заплащат цена от под 10 евроцента за киловатчас, а тези, които имат просрочени отговорности - под 11 евроцента, като в същото време ще уреждат отговорностите си. Длъжниците ще погасят отговорностите си с нулева рента в продължение на 10 години, заяви АНА-МПА

През идващите 8 години цената за една трета от потреблението ще бъде единна и се прави оценка на 9 евроцента на киловатчас, до момента в който за останалите две трети потребителите ще могат да се доставят от свободния пазар. Според държавното управление това ще разреши на земеделците да възнамеряват активността си за 10 години напред. Мярката ще бъде финансирана на първо място от Фонда за енергиен преход.

Мицотакис също така разгласи, че в края на март предплатено ще бъдат възобновени 40 милиона от общо 82 млн. евро данък върху горивата за земеделците за 2024 година Гръцкият министър председател съобщи, че държавното управление му е готово за разговор за по-справедлив модел на възобновяване на акциза след 2025 година в това число.

Първите мнения на земеделците след привършване на договарянията бяха, че с " аспирин не се лекуват тежки заболявания ".

" Предложенията не удовлетворяват всички претенции на протестиращите земеделци. Представителите им ще се върнат на блокадите, където ще бъдат взети решенията за бъдещето на митинга ", съобщи представител на фермерите, представен от телевизия Скай, след срещата с Мицотакис

" Смятаме, че битката (ни) би трябвало да продължи, да се засилят още блокадите (на пътища), с цел да бъдат оптимално задоволени настояванията за оцеляване, които издигна земеделското придвижване в страната през всичките тези дни ", сподели Ризос Марудас, член на Общогръцкия комитет на блокадите след срещата.

От друга страна секретарят на Общогръцкия координационен комитет на земеделците и животновъдите Янис Панагис дефинира полемиката при премиера като градивна и всъщност. Той сподели, че на нея е имало задължения от страна на държавното управление, само че " отговорите ще ги дадат земеделците ".

Фермерите са недоволни, че няма стихотворец ангажимент да се вкара непоколебим закон против търговците за незаконния импорт на земеделски артикули от чужбина, които на локалния пазар се продават като гръцки. Фермерите не получиха поддръжка и в настояването за цялостни компенсации при естествени бедствия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР