Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова може да изкачи

...
Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова може да изкачи
Коментари Харесай

Бойко Борисов праща Деси Атанасова в Конституционния съд?! Ген. Атанасов се точи на стола на Желязков

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова може да изкачи още едно ходило в рисковата си кариера – Бойко Борисов обмислял юристката да отиде в Конституционния съд. Ген. Атанас Атанасов пък, който дефинитивно е отказал 9-годишния пост, по-скоро имал копнеж за мястото на Росен Желязков като началник на Народното събрание. Така най-вероятно, Борислав Белазелков, който е вторият в парламентарната квота в Конституционен съд ще бъде претендентът на ПП-ДБ.
Запознати настояват, че такива сделки за рокади към този момент има вътре в сглобката, преди ротацията през март. Остава обаче провесен въпросът в случай че Атанасова стане парламентарен арбитър, кой ще оглави групата на ГЕРБ в Народното събрание.
Въпреки, че от Демократична България настояват, че никакви кадрови сделки и диалози няма, движимости настояват, че Кирил Петков и Атанас Атанасов са водили диалог на 4 очи. Така се е завъртяло името на водача на ДСБ за поста на Росен Желязков. Вътрешнопартийните мълви гласят, че Петков и Христо Иванов са съгласни 64-годишният им сътрудник Атанасов да седне на най-важния пост в страната, а не 36-годишният Никола Минчев, каквато е била първичната спогодба, написа „ 24 часа “.
Меракът на генерала за първия пост в Народното събрание обаче предизвика спор с сегашния зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев, който се спряга от дълго време за мястото на Желязков.
Твърди се, че генералът към този момент е провел персонален диалог с младия правист, в който станало дума, че първият пост в Народното събрание ще увенчае политическата му кариера в пенсионната възраст. Отдавна се приказва, че ген. Атанасов желае да се пенсионира като началник на Народно събрание.
Изненадващо Минчев е настоял въпросът да се реши посредством гласоподаване в групата на ПП-ДБ. Всъщност решение точно Минчев да смени Желязков в никакъв случай не е вземано и разписвано публично, настояват Демократична България.
Останала сходна хипотеза, защото най-младият в историята ни парламентарен началник Никола Минчев бе повдигнат за ръководител при свикването на 49-ия парламент, а в този момент е заместител на Желязков от квотата на мандатоносителя. И внушителна част от парламентарната група на “Промяната ” била уверена, че не е джентълменско да го спъват в кариерата му.
Дори майка му – известният юрист и експерт по финансови пазари Весела Минчева, също е споделила фамилното оскърбление от това. Тя бе един от стълбовете в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков ” – адвокатската фирма, в която отива да събира опит преди 10 година отличникът от правния факултет на СУ, откъдето той влезе в политиката.
Не са обществени и ясни претекстовете на Кирил Петков, който преди месец е дал единодушие Атанасов да заеме председателския пост.
Флагманът на конституционните промени Христо Иванов обаче държи на тезата, че политическите водачи не би трябвало да влизат в правосъдната система. Затова и приветствал решението на ген. Атанасов да не приема офертата за Конституционен съд. Същата позиция зае е Лена Бориславова.
С сходна позиция тя в допълнение наля масло в огъня на своите, които в последните месеци записали напрежение сред двамата млади адвокати, чиято политическа кариера стартира дружно от адвокатската фирма на “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков ”.
В градската десница настояват, че Атанасов готви за собствен правоприемник депутата Йордан Иванов, сегашен зам.-председател. Едва на 30 година – през 2016 година, той става началник на партията в Пловдив и влиза в националното управление. Все още обаче в ДСБ са уверени, че той не е подготвен и за първия пост в партията.
Така в последна сметка изборът за парламентарен арбитър паднал върху Борислав Белазелков – учител, почитан експерт по комерсиално право, някогашен член на Върховния касационен съд, пенсиониран оттова с почести през май 2021 година Тогава от Висш съдебен съвет даже го предложиха за медал “Стара планина ” за изключителни заслуги към правосъдната власт. Още не е ясно кой ще поеме групата на ГЕРБ, в случай че Десислава Атанасова влезе в Конституционен съд. Тя дава отговор на изискванията за 15 години юридически стаж, брои се този ѝ като юрист преди депутатството. Освен това е вписана в русенската адвокатска гилдия от 2011 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР