Шефката на парламентарна група на ГЕРБ Десислава Атанасова се оказа

...
Шефката на парламентарна група на ГЕРБ Десислава Атанасова се оказа
Коментари Харесай

Наднича ли Борисов зад рамото на Габровски? Шансовете за успех

Шефката на парламентарна група на ГЕРБ Десислава Атанасова се оказа права. Кабинетът " Габровски " в действителност припомня католическа женитба. В него има нещо остаряло, още от времето на НДВС - вицепремиерите Миглена Тачева и Меглена Плугчиева. Нещо ново - гинеколог в образованието (проф. доктор Славчо Томов, д.м.н.). Има нещо назаем - посланик № 1 Драгомир Заков, който бе боен министър при Кирил Петков. Има даже нещо синьо, въпреки и избледняло: Прошко Прошков, който потегли от редиците на ДСБ, с цел да стане общински консултант от ГЕРБ.

Едноседмичният кастинг за министри приключа с връчването на осъществявания мандат от именития неврохирург на президента. Но още преди да е ясна класацията от 240-членното парламентарно жури, стана ясно, че всеки от претендентите е попаднал във властовия конкурс с професионални триумфи и почтена биография, съгласно посочените цели от кандидат-премиера. За влизане в еврозоната удачна е кандидатурата на  дамата, трасирала пътя към еврото - Мариела Петкова. За крещящата нужда от нова педиатрична клиника и грижа да здравето на децата, разумно е в държавния екип да попадне изпълнителният шеф на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев ” - Благомир Здравков.
-->
Че дамското наличие в проектокабинета " Габровски " е засилено, спор няма. Прави усещане и скупчването на лекари, даже в нетипични ресори, с цел да ни подсети, че страната ни се нуждае от незабавна интервенция и наличието на неврохирург и анестезиолог е повече от нужна, с цел да сътвори чувство, че обстановката е под надзор - ще се реже, само че под анестезия.

7 целта разгласи проф. Габровски - бюджет 2023, План за възобновяване, Шенген, участие в еврозона и клуба на богатите (ОИСР), битка с корупцията и правосъдна промяна, енергийна самостоятелност и рационализация на въоръжените сили. Похвално е, че цялата професионална кариера на седмината министри, в чиито ресори са те, е предходна в осъществяването им. Отдавна не се е случвало, 24 часа след оповестяване на проектосъстава на кабинета да не гърми най-малко един всеизвестен скандал по отношение на спор на ползи, подозрителна тапия или връзка с олигарси. Но все пак, възможностите кабинетът да премине сполучливо изпита си в пленарна зала, не наподобяват огромни (най-много 30%, съгласно Боряна Димитрова). Причините са няколко, свързани напълно с мандатоносителя.    

Най-крещящото несъгласие е желанието на ГЕРБ да се разграничи от предлаганите министри и биографията на огромната част от тях, която е красноречива за противоположното. 

Как създателя на Фонда на Фондовете и негов шеф, в този момент номиниран за министър на стопанската система – Марин Дановски,  се показва като самостоятелен специалист, в случай, че години наред и Томислав Дончев, и Владислав Горанов се гордееха с тази сполучлива конструкция, осъществила милиарди от евросредствата? Същият срам е и при ръководителя на комисията по инженерна инфраструктура в СОС и общински консултант от ГЕРБ Прошко Прошков. Сега необичайно го пришиват към градската десница, въпреки че минаха повече от 10 години, откогато той си потегли от партията на Костов един до друг с Даниел Митов.

Ректорът на плевенския медицински университет нямал нищо с партията на Борисов, само че на драго сърце награждавал Цецка Цачева.  Кандидат-министърът на спорта бил на светлинни години далечен от ГЕРБ, само че инцидентно избрал да е претендент за народен представител тъкмо от партията на Борисов, а жена му непринудено решила да подари олимпийския си орден на някогашния министър председател.

Желанието на ГЕРБ да се дистанцира от фрагментите, осъществили се по времето на Борисов, звучи необичайно и обидно. Стана и смехотворно, когато Габровски разгласи по какъв начин Борисов не давал нито един човек на ГЕРБ да влезе в проектосъстава, само че скъпите препоръки за имената идвали персонално от Томислав Дончев.          

Но до момента в който смокиновият лист за фрагментите на ГЕРБ демонстрира продължаващата изолираност на ГЕРБ, макар успеха на изборите, еднотипният профил на претендентите слага под подозрение дължината на аварийна пейка на партията на Борисов.

Прави усещане, че навалицата от малко известни имена на служители с прилична биография, само че от втория и третия ешелон във властта, е гарнирана едвам с шепа специалисти, привлечени от действителния бизнес, приложната просвета и неправителствените организации. Едва ли професорът не се е допитвал до работодатели и синдикати, до Българска академия на науките, до Съвета на Ректорите, до Националното съдружие на общините. Наясно е, че отводът не е поради него. Както и каква е повода за негативните отговори, които получи от четирите партии в Народното събрание.

" Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " се възпротивиха поради водача на ГЕРБ, който подозират в паралелни държавни съвещания в Банкя. Възраждане - поради еврото. Гласовете на ГЕРБ и " Български напредък " не стигат. Движение за права и свободи към момента мълчи.

Може би по тази причина, на излизане от президентството, Габровски беше много по-рязък от нормалното. И не е изключено едноседмичната токсичност в политиката да го е предиздвикала да се откаже от желанието да се опитва и в третия мандат.  Дано не е по този начин. Защото единствено за няколко дни професорът направи една дребна, само че утъпкана пътека по пътя към нормалността през преспите от ненавист на политиците.         

Макар и да събере нужните гласове в Народното събрание, кабинетът " Габровски " към този момент припомня обстановката от 2005 година и от ден на ден наподобява по-скоро на генерална подготовка за третия мандат. Нещо повече - потвърдени престижи като самия Габровски, Меглена Плугчиева и Миглена Тачева надали биха се присъединили в случка за припомняне на имената им. 

Безспорно, огромното достолепие на Габровски, е че съумя да предложи основите на нов вид кабинет. Колкото и да се пробва ГЕРБ да показа последното завъртане на мандата като съветска рулетка,  занапред следва да забележим дали експертизата може да бъде разгърната надалеч отвън рамките на ГЕРБ. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР