Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за

...
Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за
Коментари Харесай

Изявлението на Лозан Панов по делото Полфрийман нажежи страстите във ВСС

Шефът на Върховен касационен съд напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за обръщението му.

Изявлението на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, че съдиите би трябвало да побързат по делото " Полфрийман ", а вътрешният министър да извърши определението на апелативния съд, нажежи пристрастеностите в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

След края на съвещанието представляващият съвета Боян Магдалинчев попита сътрудниците си дали няма да вземат отношение по обръщението на Панов. То бе оповестено в понеделник на уеб страницата на Върховен касационен съд. Преди съвещанието Магдалинчев разгласи, че държанието на Панов е неприемливо.

" Казах, че не съм склонен със мнението му. Не може непрестанно да се хвърля укор към Висш съдебен съвет, че не пази ползите на магистратите. Не може в съответния случай да се дава подготовка дали въпросът е обикновен. Дали е подобен, или не, това е пълномощие на правосъдния състав. Правят се внушения в друга посока “, сподели Магдалинчев.

Когато той сложи въпроса за полемика, шефът на Върховен касационен съд напусна съвещанието.

Магдалинчев укори още Панов, че вместо да бъде в страната, с цел да реагира на напрежението към случая, шефът на Върховен касационен съд по това време бил в командировка в Люксембург.

Севдалин Мавров се причисли към мнението на представляващия Висш съдебен съвет. Той добави, че не желае да взима отношение по проблема „ Полфрийман “ и ще се води, само че подсети, че съдийската гилдия от дълго време желае от Панов да назове „ имена за зависимости “. Преди да напусне залата, Мавров сподели, че не се усеща подвластен, само че е афектиран и е обидно за състава от Върховен касационен съд това, което е написал Панов. " Ние сме длъжни да го защитим ", заключи Мавров.

Атанаска Дишева пък попита в каква процедура е съдийската гилдия. „ Форматът ми наподобява на приятелски съд “, сподели тя. После се обърна към Магдалинчев с думите, че не помни кадровият орган да е вземал мнение по негови медийни изявления. Тя добави, че в случай че представляващият Висш съдебен съвет желае да бъде изразена позиция в отбрана на съдийската самостоятелност срещу изявлението на ръководителя на Върховен касационен съд, това би трябвало да стане в сходство с процедурата и закона – с точка в дневния ред. „ След края на съвещанието с демонстративно изказване да се прави разискване, ми се коства обидно за органа, в който работим “, сподели Дишева. Тя добави, че не се усеща афектирана от обръщението на Панов.

Тогава ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, който пое ръководенето на съвещанието, откакто Панов напусна, разгласи: „ Закриваме “. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР